Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bugetul judeţului Vrancea este de aproximativ 221 de milioane de lei


   Bugetul alocat Consiliului Județean Vrancea prin Legea bugetului de stat pe anul 2014 este de 221 milioane de lei. Cea mai mare sumă, respectiv peste 83 milioane lei, este alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, administrația județeană a prevăzut aproximativ 95 de milioane de lei.

    Aproximativ 221 de milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate pe anul 2014, alocat prin Legea bugetului de stat. Conform proiecției bugetare pentru anul 2014, 19,4 milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, 8,5 milioane de lei provin din sume din impozitul pe venit. Cea mai mare sumă, respectiv peste 54,6 milioane de lei vor fi alocați pentru subvenții finanțare drepturi persoane cu handicap. Alte 42 de milioane de lei provin din sume defalcate din TVA pentru descentralizare. Peste 11milioane de lei provin din cotele defalcate de TVA pentru echilibrare.
    Pentru modernizare și întreținere drumuri județene a fost alocată suma de 7 milioane lei.
    Pentru finanțarea programelor de infrastructură, respectiv Programul Național de Dezvoltare Locală, a fost alocată suma de 21 de milioane de lei. Din această sumă, un milion de lei va fi alocat pentru împăduriri. De asemenea, au fost alocate subvenții de la bugetul de stat pentru derularea proiectelor prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de 45,6 milioane de lei.
    Pentru buna desfășurare a activității administrației județene, dar și pentru derularea unor proiecte cu finanțare europeană va fi alocată suma de aproximativ 12  milioane lei.
    Majoritatea bugetului merge însă la instituțiile subordonate. Cea mai mare sumă, respectiv peste 83 milioane lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 7 milioane de lei, iar Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Măicănești va primi 3,2 milioane de lei. Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă  Mihălceni va primi peste 1,8 milioane lei.
    La rândul său, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 1,9 milioane de lei. Centrul Cultural Județean va primi 1,6 milioane de lei. Pentru buna desfășurare  activităților, Muzeul Vrancei va primi 2,4 milioane lei.
    Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei.
    Administrația județeană va mai aloca bani pentru funcționarea Camerei Agricole – aproximativ 1,5 milioane lei, a Serviciului Salvamont – 450 de mii de lei. Pentru plata aparatului neclerical a fost alocată suma de 2,4 milioane lei. Pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de 7,6 milioane lei.

Proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

    Consiliul Județean Vrancea are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, din care amintim: „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de Vranceaqua, în valoare de 107 milioane euro, dar și Vranceaqua 2, în valoare de aproximativ 100 milioane euro, modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, în valoare de aproximativ 2,3 milioane Euro.
    Pe lista investițiilor finanțate cu fonduri europene se mai află și proiectele privind achiziționarea unor sisteme informatice destinate gestiunii Registrului Agricol în format electronic pentru zonele de centru, nord vest și sud -Vrancea, dar și proiectul privind „Înființare și dotare baze Salvamont în comunele Nistorești și Păulești”.

45 de localități vor avea Registru Agricol electronic

    Administrația județeană a depus spre finanțare cele trei proiecte care vizează achiziționarea unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic, respectiv achiziționarea serviciilor de dezvoltare și implementare a soluțiilor software. În total, 45 de localități din Vrancea sunt prinse în acest proiect. Finanțarea este asigurată de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013 și se derulează prin intermediul Ministerului pentru Societatea Informatică. Valoarea totală a celor trei proiecte este de aproximativ 20 de milioane de lei. 

Baze salvamont în munții Vrancei

    Consiliul Județean Vrancea a depus spre finanțare și un proiect în valoare de aproximativ 6,4 milioane de lei, pentru implementarea proiectului „Construire baze salvamont și refacere trasee turistice în județul Vrancea”. În prezent, proiectul se află în faza de evaluare, iar în perioada imediat următoare va avea loc vizita în teren a celor care asigură evaluarea proiectului. Baza salvamont din comuna Nistorești va deservi în principal activitățile de salvamont pentru traseele turistice din afara parcului național Putna, pe valea Zăbalei și valea Nărujei. Baza salvamont din comuna Păulești va oferi serviciile de salvamont în principal în perimetrul Parcului național Putna unde se află majoritatea traseelor turistice, trasee ce atrag un număr mare de turiști. Baza salvamont din Soveja va fi adusă la standardele necesare desfășurării activităților de salvamont și va deservi stațiunile Lepșa și Soveja, stațiuni ce atrag un număr crescut de turiști în toate anotimpurile, dar și tabăra Gălăciuc, tabără care în lunile mai-septembrie găzduiește câteva sute de elevi.

Apă și canalizare pentru alte 36 de comune

    Proiectul Vranceaqua 2 va continua actualul proiect Vranceaqua și cuprinde lucrări în 36 de comune vrâncene cu o populație de peste 2.000 de locuitori. Proiectul este inițiat, ca și primul proiect Vranceaqua, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. În cadrul acestui proiect au fost incluse 36 de comune din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu.
    De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului – Golești și Cîmpineanca.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?