Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Ample manifestări pentru marcarea a 155 de ani de la „Mica Unire“


   Municipiul Focșani va găzdui vineri, 24 ianuarie, o serie de manifestări pentru a marca împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Consiliul Județean a trimis invitații de participare la evenimente către Președinția României, prim ministrul Victor Ponta și miniștrii din Cabinet, președintele Senatului, Crin Antonescu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Au fost, de asemenea, invitați, membrii Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Patriarhia Română, dar și președinții de consilii județene. „Ca în fiecare an, Consiliul Județean Vrancea a lansat invitații oficiale către Președinție, Guvern, ministere, președinții partidelor parlamentare, președinții celor două camere ale Parlamentului pentru a participa la aceste manifestări. Prin organizarea acestor manifestări nu facem altceva decât să respectăm istoria și simbolurile naționale”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan.
    Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române va începe la ora 15.00 și vor fi unele deosebite, la care vor participa actori celebri din România, care vor da viață unor personaje care au jucat un rol important în realizarea „Micii Uniri”. Vor urma alocuțiunile oficialităților administrației publice centrale și locale. La finalul manifestărilor, invitații și vrâncenii prezenți sunt invitați să se prindă în deja celebra Horă a Unirii. Manifestările dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor încheia cu un moment artistic.
    Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Èšara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Èšara Românească.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?