Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Profesorii Şcolii „Mihail Armencea” au mutat cancelaria pe… hol


   Profesorii de la Åžcoala „Mihail Armencea” din Adjud au renunțat la propriul confort, în favoarea elevilor. Cadrele didactice au cedat cancelaria elevilor de clasa I, ei întâlnindu-se în pauze pe… hol. La această unitate de învățământ, construită în urmă cu un secol, învață 450 de copii.  
   Încă de la începutul anului școlar 2013-2014, profesorii de la Åžcoala „Mihail Armcencea” din Adjud își dau întâlnire în timpul pauzelor pe… hol. Asta pentru că încăperea în care a funcționat până nu de mult cancelaria a fost transformată în sală de clasă. 
   Clădirea în care funcționează școala este veche de o sută de ani, iar de-a lungul timpului, chiar dacă s-au mai făcut modificări și îmbunătățiri, spațiile au rămas insuficiente. La Åžcoala „Mihail Armencea” din Adjud învață 450 de elevi, în opt săli de clasă, trei laboratoare și… cancelarie. Prin urmare, în timpul pauzelor, cadrele didactice se odihnesc pe hol. 
   Într-adevăr, pe durata pauzelor holul este supraaglomerat de dascălii care își fac loc printre elevi, vizitatorii având senzația că este organizată o ședință fulger. Nimeni nu s-ar gândi că acesta este de fapt locul în care profesorii se refac după ore. De altfel, profesorii nu par deranjați de această situație. Ba din contra, s-au obișnuit, iar faptul că nu au cancelarie le oferă șansa de a sta mai mult timp în mijlocul elevilor. „De la începutul anului școlar avem această cancelarie provizorie. S-a întâmplat asta pentru că acum este sală de clasă fosta noastră cancelarie. Avem mulți copii și ne bucură acest lucru. Am renunțat la cancelarie pentru ei. Școala este a copiilor, nu a noastră. Să știți că nici nu prea stăm aici decât în pauza mare, în rest intrăm la ore și îi supraveghem pe elevi și nu avem nevoie prea mare de cancelarie”, a spus profesoara pentru învățământ primar Gabriela Roșu. 
   Pentru că fac parte dintr-un colectiv unit, profesorii acestei unități de învățământ nu resimt atât de mult lipsa cancelariei. Spun că își pot împărtăși experiențele de la clase și pe hol. „Cancelaria pentru noi este un loc de întâlnire atunci când cerem păreri unul celuilalt, pentru că noi suntem un colectiv foarte unit. Ne consultăm unii cu ceilalți. Important este să fie spațiu pentru a putea învăța elevii cum trebuie”, a spus, zâmbind, profesoara pentru învățământ primar Viorica Hângu. 
Cataloagele sunt păstrate în dulapuri încuiate
   Cei din conducerea Åžcolii „Mihail Armencea” din Adjud recunosc faptul că spațiul reprezintă o problemă pentru buna desfășurare a activităților. „Pentru faptul că avem copii și pentru că nu avem săli am renunțat la cancelarie, după ce înainte am discutat cu profesorii. Am amenajat ceva pe un hol, un stil de cancelarie, unde putem vorbi în caz de o ședință într-o pauză. Oricum, cadrele didactice trebuie să fie între elevi, să îi supravegheze. Niciodată nu am primit nemulțumiri din partea profesorilor, nicodată. Am fost mulțumiți că avem elevi”, a spus directoarea Reta Strat. 
   Dacă profesorii nu mai au cancelarie, nu înseamnă că și cataloagele sunt lăsate pe hol. Aceste documente sunt depozitate într-un dulap închis, situat în fosta cancelarie, unde acum învață elevii de clasa I. „Cataloagele le ținem într-o sală de clasă unde era cancelaria, dar elevii nu umblă acolo. Avem încuietoare, iar elevii sunt de clasa I, nu știu să umble acolo”, a adăugat, zâmbind, directoarea Reta Strat. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?