Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Premiul I pentru Consiliul Judeţean Vrancea la Concursul Naţional de Proiecte „Cele bune să se-adune“


   Consiliul Județean Vrancea a fost recompensat de Revista Română de Administrație Publică Locală (RRAPL) cu premiul I pentru proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Această importantă distincție a fost acordată la Gala de decernare a premiilor înscrise în cadrul Concursului Național de Proiecte din Administrația Publică Locală „Cele bune să se-adune”, eveniment care a avut loc la Brașov în perioada 12-13 decembrie 2013.
   Premiul a fost câștigat la secțiunea „Turism la nivel național”, proiectul concurând cu alte câteva zeci de proiecte de succes aparținând autorităților administrației publice de la nivel local și central din România. Concursul „Cele bune să se-adune” este un eveniment anual organizat de RRAPL pentru a marca evoluția administrației românești, de la an la an, dar și pentru a scoate în evidență rezultatele pozitive ale demersurilor reprezentanților administrației publice locale din România.
   Consiliul Județean Vrancea a finalizat recent implementarea proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Acesta a declarat că reabilitarea mausoleelor vrâncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate”, a precizat Marian Oprișan. 
   Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și cofinanțat de la bugetul național și prin contribuția Consiliului Județean Vrancea, având o valoare totală de 21.938.105,58 lei din care 14.558.092,68 lei FEDER și 2.038.995,89 lei de la bugetul național.  
   Obiectivul principal al proiectului a fost valorificarea potențialului turistic, cultural și istoric, precum și creșterea numărului de turiști din județ și din regiune, în scopul stimulării dezvoltării economice a județului Vrancea și a Regiunii 2 Sud Est. Au fost restaurate, reabilitate și consolidate  mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja, au fost amenajate 3 puncte de informare în incinta mausoleelor, 2 muzee au fost reabilitate, 1 muzeu a fost dotat cu mijloace video și de expunere moderne, 4 mausolee au fost puse în valoare prin modernizarea sistemului de iluminat public. 
   S-au introdus într-un circuit turistic monumente de o importantă factură istorică, printre care : Monumentul eroilor pănceni căzuți în timpul primului război mondial și Cimitirul ostașilor germani căzuți în timpul primului război mondial, aflat în apropierea orașului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu – Străoane, Monumentul frăției de arme româno-franceze 1916-1919 – Varnița, Cimitirul ostașilor germani – Soveja. „Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt turiștii din regiune, țară sau din străinătate implicați în activități turistice, iar cei indirecți populația locală. Acest proiect are ca scop dezvoltarea turismului cultural, o formă de turism care atrage mulți vizitatori și care are un potențial de dezvoltare important, având în vedere faptul că numele județului Vrancea este legat de evenimente istorice petrecute în timpul Primului Război Mondial din Zboina Neagră și până în Valea Siretului la Doaga. Prin implementarea acestui proiect se asigură conservarea patrimoniului cultural național, creșterea numărului de turiști, relansarea activităților economice în zonele în care sunt amplasate mausoleele, zone aflate în declin economic și creșterea atractivității zonei pentru turiști”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?