Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Atenție la infractorii deghizați în colindători!


   Colindătorii au început să-și facă apariția. Ei bat pe la uși pentru a-i colinda pe focșăneni, în schimbul banilor sau a diferitelor produse. Unii dintre ei însă sunt cu ochii pe bunurile gazdelor. Oamenii legii atrag agenția că răufăcătorii profită de străbunul obicei al colindatului, dar și de bunătatea ori naivitatea cetățenilor, pentru a le jefui locuințele. Prin urmare, dacă primiți colindători, fiți cu băgare de seamă. De obicei, aceștia umblă mascați, astfel încât să nu poată fi recunoscuți. 
   În anii anteriori, au fost înregistrate cazuri când infractori deghizați în colindători, după ce au fost primiți în case sau au încercat ușile și pe unele le-au găsit deschise, au sustras poșetele atârnate în cuierele de pe hol. Pentru a preveni astfel de incidente, polițiștii vă sfătuiesc să acordați o atenție sporită persoanelor care vă sună la ușă și pe care le invitați în locuință. De asemenea, trebuie să-i învățați pe copii să nu deschidă ușa atunci când nu sunteți acasă.  
   Dacă sunteți plecați de acasă, nu trebuie să lasați în ușă bilete prin care persoanele rău intenționate să fie informate că în locuință nu se află nimeni. Un alt sfat este acela de a stabili împreună cu vecinii un sistem de supraveghere pentru perioada în care sunteți plecați de acasă, în mod special în zilele de Crăciun și în noaptea de Revelion. De asemenea, locuințele trebuie să fie asigurate cu încuietori care nu pot fi deschise ușor. 
   În această perioadă, nu doar colindătorii vă pot suna la ușă, ci și persoane care vând diferite obiecte. „Poliția recomandă cetățenilor să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112 în situația constatării prezenței unor persoane străine în mod nejustificat în scările de bloc. De asemenea, le recomandăm cetățenilor să nu lase ușile de acees în apartamente neasigurate deoarece există posibilitatea ca persoane necunoscute să pătrundă în interior în scopul sustragerii unor bunuri. Totodată, cetățenii nu trebuie să permită accesul persoanelor străine în locuințe sub diferite pretexte cum ar fi vânzarea unor bunuri, simularea unor stări de rău, deoarece pot deveni victime ale unor înșelăciuni, cum ar fi cumpărarea unor produse contrafăcute ori expirate ori victime ale unor infracțiuni de furt profitând de neatenția prorietarilor și sustrăgând diferite bunuri din locuință”, a precizat comisatul șef Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani. 
   Acesta atrage atenția și asupra folosirii de obiecte pirotehnice de către copii. În acest sens, comisarul șef Avasiloaie le recomandă părinților să nu le permită copiilor să cumpere ori să folosească obiecte pirotehnice, deoarece pot deveni victime ale unor accidente. De asemenea, el atrage atenția și asupra faptului că folosirea fără drept a unor astfel de obiecte constituie infracțiune. „În situația constatării unor fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cetățenii sunt rugați să sesizeze prin 112 date cu privire la locație, dar și date cu privire la numărul de persoane și semnalmente ale acestora. Totodată sunt rugați să sesizeze poliția cu privire la locurile în care observă că se comercializează produse pirotehnice, urmând ca poliția să facă verificări cu privire la legalitatea comercializării acestora”, a mai spus comisarul șef Avasiloaie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?