Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

„Un medic nedemn”


Timp de mai multe luni, în cadrul rubricii „Sănătatea în file vechi”, v-am prezentat articole medicale publicate în ziarul Milcovul în anul 1958. De astăzi vă vom prezenta articole medicale scrise în anul 1959. Primul este un articol scris în ianuarie, despre fapte petrecute în luna decembrie a anului anterior. 
Astfel, sâmbătă, 10 ianuarie 1959, ziarul Milcovul publica un articol despre fapta inumană a unui medic, care a refuzat să opereze o pacientă aflată în stare gravă. În cadrul rubricii „Te-am pozat!”, autorul articolului, T. Stanciu, povestește despre cum Jean Dodin, medic din Odobești, a refuzat să facă intervenția chirurgicală. „… 13 decembrie 1958. Bolnava Georgeta Pavel se afla internată în spitalul unificat Odobești. Avea o complicație grea. Înspre seară a început să se simtă mai rău. Numai intervenția chirurgicală a unui medic putea ameliora această stare. O rudă a bolnavei a bătut în ușa locuinței medicului Jean Dodin. L-a rugat să vină la spital să facă intervenția necesară. Nu merge. Nu-i pacienta mea. Du-te la alt medic, fu răspunsul. Vă rog să mergeți. Moare… Am spus că nu merg. Nu mă interesează ce se întîmplă, nu i-am făcut eu consultul, încheie scurt și rece Dodin. Jean Dodin a refuzat să meargă să salveze o viață de om, dar doctorița Valentina Olaru, la care a ajuns disperată ruda bolnavei, n-a stat pe gînduri a mers și a făcut intervenția necesară, a salvat viața pe care Dodin refuzase s-o salveze”
În finalul articolului, autorul își prezintă desconsiderarea față de medicul Dodin și îi mulțumește doctoriței Olaru pentru că a salvat viața pacientei. „Am vrea ca la încheiere să remarcăm un singur lucru: medicul Jean Dodin lipsit de cel mai mic simț de omenire a refuzat să salveze viața unui om. Dar cîtă satisfacție a simțit tov. Valentina Olaru cînd a reușit să scape din primejdie bolnava care și-a pus atîta nădejde în ea. De aceea la fel ca și bolnava vindecată transmitem doctoriței cele mai calde mulțumiri”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?