Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Fermierii se aliază împotriva producătorilor de BFL


   Viticultorii vrânceni vor discuta la Ministerul Agriculturii despre modificări la legislația referitoare la producerea băuturilor fermentate liniștite (BFL). În ședința Comisiei de Dialog Social de la minister s-a stabilit ca astăzi să aibă loc o întâlnire în care să fie discutat un proiect de act normativ care să permită inspectorilor Direcțiilor Agricole să verifice modul cum sunt produse aceste băuturi. Reprezentantul Propact în această comisie, Costel Ichim, a explicat că a fost o solicitare din partea sindicatului din Vrancea pentru a fi reglementată verificarea acestor producători care fac o concurență neloială viticultorilor. „Am solicitat, și celelalte confederații sindicale au fost alături de noi, să ne întâlnim în altă ședință, luni, pentru a dezbate un proiect de act normativ prin care să reglementăm modul în care este controlată producerea acestor băuturi. Am reușit acest lucru la presiunea sindicatelor și reprezentanților fermierilor”, a afirmat Costel Ichim. 
 Adoptarea acestui act normativ este necesară doarecere, din cauza modificărilor legislative incoerente făcute de guvernarea Boc, în 2011 a fost abrogată o ordonanță 42 din 1995, referitoare la producția de produse alimentare destinate comercializării. Consecința abrogării acestui act normativ a fost că inspectorii Direcției Agricole nu mai au competențe nici la verificarea acestor băuturi. În prezent, singurele instituții care mai pot efectua un control asupra BFL-urilor rămân comisarii de la Protecția Consumatorilor și inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Însă aceștia nu pot emite licențe de fabricație și practic, nu pot urmări întregul proces tehnologic astfel încât să depisteze toate materiile prime ce sunt utilizate la obținerea acestor băuturi. De exemplu, comisarii de la Protecția Consumatorilor verifică doar dacă etichetele sunt realizate conform normelor. Însă, un ordin al Ministerului Agriculturii din 2009 permite folosirea aditivilor alimentari, a coloranților, adăugarea de apă în BFL-uri. Chipurile pentru că acestea ar fi regulile europene. Practic, fabricanții acestor băuturi pot face amestecuri din apă, alcool, aditivi, coloranți, mirodenii, plante aromatice cu gust asemănător vinului fără să fie trași la răspundere, fără ca nimeni să îi controleze. 
         Memoriu de la Marian Oprișan către Victor Ponta
 Nu este pentru prima dată când vrâncenii trag un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste BFL-uri atât pentru viticultură dar în primul rând pentru sănătatea oamenilor. În repetate rânduri au fost trimise propuneri către Ministerul Agriculturii pentru a reglementa acest domeniu. 
 Solicitările podgorenilor au fost preluate și de președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan. Acesta a cerut revizuirea legislației referitoare la băuturile fermentate liniștite pentru a proteja sănătatea românilor și interesele producătorilor de vinuri. Într-un memoriu trimis prim ministrului Victor Ponta, Oprișan arată că trebuie modificate normele pentru fabricarea acestor băuturi, astfel încât să nu conțină diverși aditivi, coloranți. Președintele UNCJR precizează că producătorii de BFL trebuie să aibă licențe de fabricație astfel încât să existe un control asupra modului în care fac aceste băuturi. Marian Oprișan a explicat că, fiind produse doar din apă, alcool, coloranți, mirodenii, aceste BFL-uri sunt vândute la prețuri mult mai mici decât vinurile naturale, pentru care podgorenii au muncit un an de zile. „Toate aceste prevederi legale permit producătorilor să obțină niște băuturi care nu sunt naturale în totalitate, dar care prin gust și prin modalitățile de etichetare să concureze neloial cu vinurile de masă. Datorită prețurilor de producție mult mai mici ale acestor băuturi, consumatorii le preferă în detrimentul vinurilor de masă ceea ce se va resimți în special prin falimentul producătorilor de vinuri de masă, scăderea prețurilor strugurilor de vin sub costurile de producție, iar suprafețele cultivate cu viță de vie nu vor mai fi exploatate”, arată președintele UNCJR, Marian Oprișan.
 Memoriul conține și propunerile pentru modificarea legislației referitoare la aceste băuturi. Pe de o parte se solicită eliminarea posibilității ca aceste BFL-uri să conțină aditivi, coloranți. Alte modificări propuse de UNCJR se referă la reintroducerea licențelor de fabricație pentru BFL-uri și a posibilității de control din partea inspectorilor Direcției Agricole. „a. Obligativitatea producătorilor de a obține licență de fabricație pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare. b. Pentru obținerea licenței de fabricație producătorii vor prezenta la direcțiile agricole o documentație tehnică din care să rezulte întreg procesul de fabricație și materiile prime utilizate pentru obținerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare. c. Respectarea condițiilor impuse prin licența de fabricație să fie verificate de inspectorii din cadrul direcțiilor agricole județene”, sunt câteva dintre propunerile de modificare a legislației în domeniul producerii BFL-urilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?