Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: Moș Nicolae, cu daruri la copiii necăjiți din Adăpostul Temporar


     Copiii ocrotiți în structurile Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au avut, vineri, parte de o premieră în viața lor, care a constituit, fără nicio îndoială, și o foarte mare bucurie: l-au văzut pe Moș Nicolae în persoană! Și nu doar că l-au văzut, ci au mai stat și în brațele lui când acesta a scos, rând pe rând, punguțele cu cadouri, și le-a dat fiecăruia, odată cu o mângâiere și o vorbă bună! 
 Totul s-a întâmplat la amiază, când Moșul a venit pe negândite, însoțit de un alai de 22 de elevi și coordonatorii lor de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani, care l-au ajutat să aducă darurile. Tremurând de emoție, cu ochii larg deschiși, agățați de pitorescul personaj, cei 25 de piticoți s-au adunat în jurul scaunului de lângă brad, unde s-a așezat acesta, neîndrăznind, parcă, nici să respire! De partea cealaltă, liceenii care l-au îndrumat pe Moș Nicolae către ei, au asistau impresionați la bucuria lor…  
   Încet, încet, micuților le-a dispărut timiditatea, căreia i-a luat locul bucuria nedisimulată. Cei mai mici, de un an sau doi, care nu-și puteau căra pachetele singuri odată coborâți din brațele Moșului, erau sprijiniți de ajutoarele acestuia – tinerii liceeni. Iar cei mai mărișori, odată ce se vedeau cu pungile în brațe, după ce încercau, fără succes, să ajungă la dulciurile dinăuntru rupând punga, nu se dădeau bătuți și se străduiau să reușească cu dinții ceea ce n-au reușit cu mânuțele… 
   Agitația născută din bucurie, strălucirea ochișorilor, nerăbdarea de a vedea mai repede ce mai este în punga primită de fiecare au transformat, vineri, Adăpostul Temporar în scena unui spectacol impresionant până la lacrimi! Un spectacol al unei altfel de copilării, trăită mult prea mult timp în lipsuri și sărăcie și în care dintr-o dată, s-a ivit strălucirea bucuriei! Pentru prima dată în viața lor, trei copii pe care-i cheamă Nicolae au primit câte un dar! Pentru prima dată în existența lor, 25 de copii au văzut că Moș Nicolae, despre care, poate, doar au auzit, există cu adevărat! Și pentru prima dată în viața lor, acesta i-a vizitat și le-a adus daruri! „Niciodată n-a venit la mine Moș Nicolae sau Moș Crăciun… N-am crezut că există. Mai vine o dată? Da?„, a spus, printre înghițiturile de suc sorbit cu paiul, un băiețel de nouă ani. Alții, care-și terminaseră de băut iaurturile, de mușcat bananele, de înfulecat ciocolatele, napolitanele, biscuiții și ce mai aveau prin pungi, au încins o joacă pe cinste cu jucăriile găsite printre daruri…  
   Vineri, 25 de copii care cu ceva timp în urmă au ajuns în Adăpost flămânzi, murdari, bolnavi sau lipsiți de căldura părintească, au simțit pe pielea lor, cu adevărat, ce înseamnă bucuria! Iar ceilalți, care le-au prilejuit-o, vor transmite și altora, fără îndoială, cât de puțin îi trebuie unui pui de om necăjit să fie, măcar din când în când, fericit! Și cât de simplu este să vrei ca eu sau tu, și cei din jurul nostru, să facem posibil acest lucru! 
             Cine a umplut sacul lui Moș Nicolae
 La bucuria de ieri a copiilor din structurile SIRU au contribuit foarte multe persoane cu suflet generos din urbea noastră. Astfel, Moș Nicolae n-ar fi putut veni în persoană la acești prichindei, fără colecta organizată la nivelul Colegiului Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani, în cadrul proiectului „Fii bun și dăruiește de Moș Nicolae”. Acțiunea a fost coordonată de profesorii Alina Manea, Mihaela Zara, Ștefana Ifrim, Eugenia Noană, Mausi Vișan-Tescaru, Irina Stan, consilierul educativ Epaminonda Mocanu și bibliotecara Andreea Voineag. Echipa de voluntari constituită din câte un reprezentant de la fiecare clasă din învățământul liceal, profesional și postliceal a Colegiului, a adunat bani, haine și jucării de la colegi și cadre didactice pentru copiii din centru, dorind să dăruiască, odată cu acestea, speranță și afecțiune. 
 Sacul lui Moș Nicolae a fost și mai plin cu ajutorul a 29 de elevi din clasa a IV-a D a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, coordonați de învățătorul Ion Neagu. Aceștia au dăruit copiilor din Adăpostul Temporar, Centrul Maternal și Centrul Educațional de Zi jucării, multe dulciuri și fructe. 
 Către copiii Centrului Educațional de Zi s-au îndreptat dulciurile, sucurile și fructele dăruite de copiii clasei a VIII-a D a Școlii nr. 10 Focșani, la inițiativa mămicii unuia dintre aceștia, Cristina Brutaru. De asemenea, o consistentă donație constând în dulciuri a fost făcută de Rodica Jagâte, asistent medical în cadrul unui cabinet medical particular NPI. „Dorim să mulțumim din tot sufletul, în numele copiilor care acum, de Sărbători, au nevoie mai mult decât orice de dragoste și atenție, astfel încât să simtă cât mai puțin lipsa părinților. În centrele noastre sunt copii care au fost neglijați atât în ce privește hrana, nevoile medicale cât și nevoile educaționale, îngrijire și supraveghere… Adulții din mediul în care au trăit n-au înțeles să-și asume responsabilitățile de părinți. Transmitem mesajul nostru către toate comunitățile, să aibă grijă de sufletele copiilor”, a declarat Anca Candrea, șef SIRU.  
           Vă amintiți primul cadou din viața voastră?
 Probabil că cei mai mulți dintre noi nu ne mai amintim momentul primirii primului cadou din viață. Probabil că nu mai ținem minte nici ce anume a fost, nici cine și cu ce ocazie ni l-a făcut. Însă cu siguranță, majoritatea ne-am putut bucura de darul primit de la cei dragi din jurul nostru de ziua noastră, de Sărbători sau făcut pur și simplu, de drag, în orice zi… Totuși.. primul dar, câți îl mai țineți minte? 
 Un băiețel întâlnit ieri la Adăpostul Temporar nu va uita niciodată acest prim dar al vieții lui, pentru că s-a întâmplat la vârsta de… 10 ani. Și nu a primit orice cu prilejul onomasticii, ci ceva la care nici n-a putut visa că va primi vreodată: o motocicletă! O motocicletă mare și strălucitoare, o jucărie care poate, cu timpul, se va strica, se va pierde, dar care va rămâne pentru totdeauna ca amintire în inima sa de copil necăjit, pe care necazurile unicului său părinte l-au adus în acest moment al existenței lui într-un centru…  
Mama i-a murit și, împreună cu surioara lui, a rămas în grija tatălui. Om muncitor și responsabil, însă un om care la un moment dat s-a trezit depășit de probleme și care s-a gândit, înainte de orice, la binele puilor lui. Și pentru o vreme, i-a adus la centru. „Pur și simplu nu avea cu cine să-și lase copiii pentru că el muncește la pădure, la munte, și este plecat mai mult timp. Din partea familiei lărgite nu și-a asumat nimeni răspunderea și atunci, aceasta a fost cea mai bună soluție pentru copiii lui”, a declarat Anca Candrea. O soluție de moment, care i-a adus băiețelului și o mare bucurie: un dar de ziua lui!
 „Sunt trei copii care au fost sărbătoriți pentru prima dată în viața lor cu prilejul onomasticii și au primit cadouri. Pentru alții a fost prima dată când au împodobit un brad și au fost pur și simplu fascinați. Cu ajutorul altor copii, care au fost Moș Nicolae, am reușit ca anul acesta să aducem bucurie micuților din centrele noastre. Mulțumim tuturor elevilor care au vrut să dăruiască și au înțeles că darurile lor au bucurat alți copii! Tuturor inițiatorilor acestor activități, părinților și cadrelor didactice le mulțumim pentru susținerea lor și le urăm, cu această ocazie, Sărbători Fericite!„, a transmis Violeta Pavelescu, șefa Adăpostului temporar pentru copiii abuzați din cadrul SIRU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?