GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Subinspector de poliție Luminița Lazăr

0
4335

Deși tatăl ei a fost polițist, vrânceanca a cărei poveste urmează să o aflăm astăzi nu și-a imaginat niciodată că va ajunge să lucreze în același domeniu. Fiind o elevă conștiincioasă, răsplătită mereu cu note mari, Luminița Lazăr s-a înscris la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ din Focșani; inițial la o clasă de mate-info, însă, după ce a realizat că literele o atrag mai mult decât rigoarea cifrelor și a formulelor matematice, în clasa a X-a, tânăra s-a transferat la o clasă de Limbi străine. La fel ca majoritatea adolescenților, Luminița Lazăr nu avea prea multe planuri cu privire la viitorul profesional, așa că alegerea Facultății de Sociologie și Psihologie din București a fost mai mult o decizie de moment. „Spre deosebire de liceu, studenția a fost foarte frumoasă, și asta pentru că am avut un grup mare de prieteni cu care organizam diverse excursii și petreceri în cămin. Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în acea perioadă a fost lecția prieteniei. Fiind singură la părinți, nu am fost niciodată nevoită să-mi împart lucrurile cu cineva. La cămin, am împărțit toate lucrurile și am fost surprinsă de cât de darnici erau oamenii, pentru că și ei împărțeau lucruri cu mine și nu înțelegeam de ce. Nu-mi erau datori cu nimic. După ce am terminat facultatea, m-am înscris la master, alegând Management organizațional și al resurselor umane.După master, n-am reușit să-mi găsesc un loc de muncă, drept urmare am făcut voluntariat la Penitenciarul Focșani, unde stăteam de vorbă cu deținuții, atât bărbați, femei, cât și copii. Din această experiență am învățat că e bine să nu-ți fie teamă de nimic, pentru că dacă faci ceva cu dăruire, nu ți se poate întâmpla nimic rău‟, consideră Luminița Lazăr.

„N-am acceptat niciodată ideea de a sta degeaba!‟

După o perioadă în care și-a tot schimbat locurile de muncă, viața Luminiței Lazăr s-a schimbat… printr-un anunț în ziar: „recrutare din sursă externă pe un post de expert poligraf la Focșani ‟. În perioada aceea, proaspătă mămică fiind, Luminița Lazăr s-a înscris la cursul de expert poligraf, la București, gândindu-se că va ajunge să lucreze cu „detectorul de minciuni‟. N-a fost să fie așa pentru că, „între timp, am găsit un anunț de sociolog, la IPJ Vrancea, tot din sursă externă. Absolvind o facultate cu dublă specializare, m-am gândit că mi se potrivește. La ceva timp, pe 13 iunie 2018 am fost sunată și anunțată că pot veni la muncă începând de luni. Așa m-am angajat în poliție, printr-un anunț în ziar‟, povestește subinspector de poliție Luminița Lazăr. La început, tânăra spune că a fost încadrată ca ofițer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Vrancea, acum fiind ofițer de prevenire în cadrul aceluiași compartiment.

Ajutată fiind de colegii din compartiment să înțeleagă tainele misiunii de polițist, Luminița Lazăr s-a integrat rapid în colectiv, descoperind în fiecare zi plăcerea de a fi „în slujba cetățeanului‟. „Tot timpul eram surprinsă de cât de bine este în poliție, pentru că în trecut auzisem că este un sistem foarte rigid. Am avut o primire foarte bună. Am avut-o colegă pe doamna comisar șef Monica Manolache care a ocupat postul acesta timp de 14 ani,  perioadă în care a acumulat o experiență destul de bogată. Prima activitate la care am participat a fost organziată de colega mea la biblioteca din Focșani, la secția pentru copii. Tema discuției viza pericolele cu care minorii se pot confrunta pe stradă, la școală sau acasă în comunicarea cu persoane străine. Pentru a le atrage atenția copiilor, am făcut un joculeț în care ei trebuiau să rețină semnalmentele unei persoane, eu fiind cea care s-a ascuns și pe care trebuiau să o descrie. Sunt foarte diferite și variate activitățile pe care le organizăm și recunosc că sunt izvor de energie‟, spune tânăra.

Merită să-ți pui viața în pericol pentru un like?! Este întrebarea la care au încercat să răspundă polițiștii vrânceni prin intermediul campaniei „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți‟, la care a participat și Luminița Lazăr. „Campania a fost implementată în general în școlile din proximitatea gărilor de pe raza județului Vrancea. Mesajul principal al acestei campaniei era să-i învățăm pe copii că o poză nu este la fel de valoroasă precum e viața lor. Au fost cazuri, chiar și la Focșani, în care tinerii s-au urcat pe acoperișul trenurilor să-și facă un selfie, și, din păcate, au murit. Partea pe care ei nu o știu este că simpla prezență a unui om pe acoperișul trenului, fără să atingă nimic, creează un arc electric care produce electrocutare la 27.000 de volți. Ceea ce este egal cu deces sau sechele pe viață‟, mai spune Luminița Lazăr.

Eterna problemă a violenței domestice

Una dintre problemele cu care se confruntă societatea actuală este violența domestică, urmată fiind de lipsa informațiilor cu privile la soluțiile la care pot apela victimele acesteia. Cazul unei femei care a devenit nu doar „sacul de box‟ al partenerului de viață, ci și al unuia dintre fiii majori, a impresionat-o pe Luminița Lazăr , și a făcut-o să înțeleagă faptul că, de multe ori, puterile poliției sunt limitate chiar de victimele acestor abuzuri, care refuză ajutorul. „M-a impresionat foarte tare o doamnă care avea șase ordine de protecție emise împotriva soțului și, mai nou, avea și împotriva copilului care făcuse 18 ani și care a înțeles că așa se rezolvă problemele – prin violență. Noi organizăm diferite activități în mediul rural în cadrul cărora chemăm reprezentanții comunității, primar, preot, medic, asistent medical, dar și potențiale victime, persoane expuse la diverse infracțiuni și agresori. Doamna respectivă fusese adusă special la o astfel de activitate pentru a vedea ce se mai poate face în situația ei. Ne povestea că atunci când auzea poarta scârțâind, suna direct la poliție, nici nu mai aștepta să se întâmple agresiunea. Și cu toate astea nu era dispusă să facă ceva pentru a se ajuta. Ordinul de protecție îți dă, de fapt, o pauză în care agresorul e îndepărtat de tine. E o pauză pentru tine, ca victimă, să-ți pui ordine în viață, să-ți găsești un loc de muncă și chiar o locuință. Cu toate că cei din comunitate veneau cu soluții, doamna nu era dispusă să le accepte. Știam că violența domestică este o problemă foarte dificilă, dar nu mă așteptam să fie chiar așa‟, povestește Luminița Lazăr.

Într-un acces de furie inexplicabilă, o ceartă conjugală poate degenera într-o bătaie în toată regula, în urma căreia se poate ajunge la crimă. „Anul trecut, am avut o activitate la Promenada Mall Focșani cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, zi pe care IPJ Vrancea o marchează în fiecare an pe 25 noiembrie. Fiind singură la Compartiment pentru prima dată, am organizat un stand în care am recreat, cu ajutorul colegilor de la Criminalistică, o scenă a crimei dintr-o locuință, cu o masă și un scaun dărâmate, cu lucruri răvășite, sânge și urma unui cadavru. Am lăsat acolo și niște pliante. Scena aceasta a putut fi văzută acolo preț de o săptămână și, zilnic, alături de colegii de la Ordine Publică, mergeam după-amiaza și discutam cu cetățenii, informându-i despre pericolele violenței domestice și despre faptul că uneori, dacă nu este oprită la timp, se poate ajunge până la crimă‟, atrage atenția subinspectorul de poliție.

Cu toate că în copilărie nu era atrasă aproape deloc de profesia tatălui, Luminița Lazăr vorbește acum despre munca de polițist cu multă pasiune și plăcere. Focșăneanca a descoperit că-i place munca în poliție și spune că simte o bucurie imensă știind că poate schimba viața cuiva chiar și cu o simplă informație. Fiind încă la începutul carierei, principalul obiectiv al Luminiței Lazăr este să se dezvolte permanent. „Nu-mi fac planuri de viitor pentru că viața mi-a dovedit că lucrurile bune vin la momentul potrivit‟, mai spune subinspectorul. Polițiștii nu sunt doar oamenii care aplică legea, ci și „îngerii păzitori‟ ai celor mai puțin norocoși dintre noi.

Pe lângă activitățile specifice meseriei, Luminița Lazăr a mai participat și la acțiuni caritabile prin care a reușit fie să aducă un zâmbet pe chipurile brăzdate de griji ale bătrânilor singuri, fie le-a demonstrat copiilor proveniți din familii nevoiașe că soarele poate răsări și pe strada lor. Tânăra spune că nu se va opri aici și că-și dorește să se perfecționeze permanent și să răspândească în jurul ei bună dispoziție și energie pozitivă. Îi dorim succes în activitate subinspectorului de poliție Luminița Lazăr!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here