Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Apele uzate produse la Spitalul Județean, dezinfectate înainte de a ajunge în canalizarea publică


   Apele uzate, produse la Spitalul Județean, sunt vărsate în sistemul public de canalizare, abia după ce trec printr-un proces de dezinfecție. Asta susțin reprezentanții unității, în condițiile în care ieri, în presa centrală, au apărut informații potrivit cărora Spitalul Județean pune în pericol sănătatea focșănenilor. Ieri, pe site-ul unei televiziuni de știri au fost publicate informații potrivit cărora apele uzate produse în secțiile de pneumologie și TBC ajung direct în canalizarea Focșaniului. Jurnaliștii citau un raport care ar fi fost afectuat în urmă cu mai bine de un an și jumătate, pe vremea fostei guvernări pedeliste, raport despre care actualii reprezentanți ai Ministerului Sănătății au precizat că nu știu absolut nimic.
  Reprezentanții Spitalului Județean contrazic aceste informații. Ei au precizat că apa uzată din cele două secții este dezinfectată de două ori înainte de a fi evacuată în sistemul public de canalizare. Mai mult, clădirea nouă în care funcționează Secția de Boli Infecțioase deține un sistem de preepurare a apei. „În clădirea de la Boli Infecțioase avem aparat de preepurare a apei, care funcționează 24 de ore din 24. La secția de TBC și la toate celelalte secții, apa este dezinfectată prima dată în secție, prin punerea de capsule de cloramină în sifoanele de pardoseală, apoi încă o dată în căminele de vizitare din incintă. Avem buletine de analiză care se fac trimestrial și care atestă că apa poate fi eliminată în sistemul public de canalizare. Buletinele de analiză sunt făcute la laboratoarele agreditate din cadrul SGA. Mai mult, avem autorizație emisă de Protecția Mediului, în care se precizează că apele care sunt evacuate în canalizarea orășenească sunt dezinfectate. Avem și autorizație de la SGA, în care se specifică faptul că dezinfecția apelor se realizează prin dozare de clorură de var în căminele de vizitare ale canalizărilor din incintă. Noi nu eliminăm apă contaminată în canalizarea orașului, având acte care dovedesc acest lucru”, a susținut Aurora Jalbă, șef Atelier Întreținere în cadrul Spitalului Județean. 
        Spitalul are obligația să facă analize apei
Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA Focșani, a spus că doar  conducerea Spitalului Județean este responsabilă de sistemul de canalizare din incinta unității medicale și că înainte de a deversa apele uzate în canalizarea orașului, acestea trebuie dezinfectate. „Cei de la Spital au obligația să facă analize ale apei și să dezinfecteze apele uzate înainte de a le deversa în canalizare. Bănuiesc că ei fac acest lucru, pentru că trebuie să demonstreze cu analize în cazul unui control. Doar cei de la Spital pot spune dacă epurează sau nu aceste ape uzate, noi nu știm care este sistemul de canalizare din incinta spitalului. Legislația nu impune verificarea nivelului de viruși din apele uzate. Până în prezent nu am întâmpinat nicio situație în care apa să fie contaminată„, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu. Toate apele uzate ajung, prin sistemul de canalizare, la Stația de Epurare a Apelor Uzate, unde trec printr-un proces biologic de epurare, în urma căruia apa este curățată. 
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea au precizat că atâta timp cât reprezentanții Spitalului Județean respectă legislația în vigoare, populația nu este în pericol. „În ordinul 914 din 2006 se spune că apele uzate de la Boli Infecțioase și/sau laboratoarele care lucrează cu produse patologice sau care prin specificul lor contaminează apele reziduale cu agenți patogeni, se vor dirija către stații de dezinfecție locală. Conform ordinului, Spitalul este obligat să facă o dezinfecție a apei uzuale. Dacă acest lucru se respectă, sănătatea publică nu este pusă în pericol”, spune șeful DSP Cătălin Graur. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?