Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

AFLĂ TOTUL despre vărsatul de vânt! Foarte mulţi copii s-au îmbolnăvit de varicelă


   Zeci de preșcolari și scolari din școlile și grădinițele din județ și-au luat „vacanță” mai devreme, după ce s-au îmbolnăvit de varicelă. Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu au o statistică exactă privind numărul copiilor bolnavi, pe motiv că aceasta este realizată trimestrial, dar spun că „explozia” cazurilor de varicelă este cauzată de vreme. „Sunt mai multe cazuri de varicelă în școlile și grădinițele atât din oraș cât și din celelalte zone. Este un lucru absolut normal pentru această perioadă, varicela fiind o afecțiune de sezon. Nu se pune problema unei epidemii, pentru că așa se întâmplă în fiecare an în această perioadă”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea. 
   Specialiștii DSP spun că varicela sau vărsatul de vânt este o afecțiune foarte contagioasă, întâlnită frecvent la copii, mai ales că face parte din categoria bolilor infecțioase ale copilăriei, în perioada iarnă-primavară. La adulți, boala apare mai rar, însă este și mai severă. Boala se manifestă printr-o erupție de mici vezicule cu lichid, care inițial este transparent, însă, cu timpul, devine tulbure. În locul micilor bubițe apar apoi mici zgârieturi, iar acestea sunt acoperite ulterior de cruste. Erupția apare între 10 și 21 de zile de la primul contact cu virusul și este adesea însoțită de mâncărime, febră și lipsa poftei de mâncare. De regulă, boala trece fără vreun tratament specific, dar dacă cel mic are febră de peste 39°C mai multe zile la rând, acuză dureri de cap sau își simte ceafa rigidă, este indicată o consultație medicală de urgență.
De asemenea, medicii din cadrul DSP recomandă părinților ca în momentul în care copilul prezintă simptomatologie specifică varicelei să îl izoleze la domiciliu și să anunțe medicul școlii sau un cadru didactic. Foarte important e ca micuții să nu aibă contact cu mediul exterior, deoarece erupțiile de pe față se pot agrava, iar boala se poate transmite și altor persoane, calea de transmitere a varicelei fiind aeriană. 
   Sfaturi pentru îngrijirea copiilor bolnavi de varicelă
 
Medicul epidemiolog Marina Maiorov are câteva sfaturi pentru părinții ai căror copii suferă de varicelă. „În primul rând trebuie izolați la domiciliu până când începe să dispară erupția de pe față. În această perioadă, ei trebuie să aibă o alimentația bazată pe multe legume, fructe, dar și brânzeturi și lactate și mai puține proteine. De asemenea, foarte importantă este hidratarea, așa că recomand să bea cât mai multe lichide zilnic. Trebuiesc evitate alimentele prea fierbinți, prea reci sau iritante, cum ar fi sucul de citrice. În ceea ce privește dulciurile, acestea pot fi date, dar cu măsură”, recomandă medicul Maiorov. 
 Extrem de importană este și igiena personală a copilului. Medicii recomandă părinților să îi descurajeze pe copii în a se scărpina, mai ales că așa pot rămâne cicatrici. „Descurajați copilul în a se scărpina. Asta poate fi dificil pentru ei, așa că nu excludeți și varianta aplicării de mănuși pe timpul nopții. Tăiați bine unghiile copilului și ține-i mâinile curate ca să îi diminuezi cât mai mult din efectele secundare ale infectării în cazul în care totuși se scarpină„, mai recomandă medicii. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?