Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Peste o mie de angajaţi ai Spitalului Judeţean trebuie să primească 5% din prima de stabilitate


   Aproximativ o mie de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Focșani trebuie să primească, luna aceasta, o tranșă din a doua primă de stabilitate aferentă anului 2009. Mai exact, angajații care sunt membri Sanitas trebuie să primească 10% din valoarea salariului minim aferent funcției în care sunt încadrați.
   Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, ne-a explicat că până în 2009, toți membrii Sanitas primeau câte două prime de stabilitate pe an, care echivalau cu valoarea a două salarii minime. Din 2009 nu a mai fost dată cea de-a doua primă, motiv pentru care Sanitas a acționat în judecată Spitalul Județean. Procesul a fost câștigat de sindicaliști, dar cum între timp legea a suferit modificări, s-a stabilit ca prima de stabilitate aferentă anului 2009 să fie acordată angajaților Spitalului Județean eșalonat, începând cu anul 2012. „În 2009 s-a dat o singură primă de stabilitate, așa că am dat în judecată spitalul și am câștigat. Cum legea a fost modificată, s-a stabilit ca această primă să nu mai fie acordată integral, ca înainte, ci eșalonat, începând cu 2012. Astfel, anul trecut s-a dat 5% din valoarea sumei, iar anul acesta trebuie să se acorde 10%. De exemplu, o infirmieră poate primi 65 de lei în plus la salariu. De menționat este că această primă o vor primi doar membrii Sanitas care erau angajați în 2009, mai exact aproximativ 1000 de angajați”, a afirmat Claudiu Grosu.

Soluții pentru a acorda drepturile angajaților

   Managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mândrilă, ne-a declarat că, momentan, nu dispune de suma necesară acordării procentului din prima de stabilitate, valoarea totală fiind de 100 mii lei. Spune că face demersuri pentru ca angajații să-și poată primi banii cuveniți. „În urma hotărârii judecătorești din 2009 și în baza Ordonanței de Urgență care stabilește că această primă se acordă eșalonat într-o anumită perioadă de ani, anul acesta trebuie să le acordăm 10% din prima de stabilitate. Momentan cautăm toate variantele pentru a le acorda la salariul din această lună prima. La nivelul spitalului ar fi vorba de 100 mii lei. Vom face toate eforturile necesare pentru ca angajații să-și primească acești bani”, a spus Mîndrilă.
   Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, în 2014 angajații trebuie să primească 15% din prima de stabilitate, în 2015 – 25%, iar în 2016 – 35%.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?