Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

BOALA DE FOCAR


Ce este boala de focar și care sunt focarele de infecție dentare? 
Dinții afectați de carie sau parodontită, dinții devitalizati („nervul” este mort), incorect tratați și mai ales cei netratați, resturile radiculare pot da complicații infecțioase la distanță, în organism, complicații cunoscute sub numele de boli de focar. De asemenea, problemele de erupție a dinților și mai ales a molarilor de minte la vârsta adolescenței se pot transforma în focare dentare, dacă apar complicații ce nu sunt tratate la timp de către medicul dentist.  
 Când apare boala de focar? 
 Boala de focar apare atunci când sistemul imunitar al organismului nu mai reușește să „țină” infecția la nivelul dinților. Cariile, odată apărute, evoluează către pulpa dintelui și nerv, neputând fi oprite de niciun medicament. Lăsat netratat, dintele poate dezvolta la vârful rădăcinii un granulom sau un chist radicular, acestea fiind ultimele încercări ale organismului de a izola infecția. Când această luptă este pierdută, microbii și toxinele microbiene se răspândesc în organism pe cale sangvină, digestivă sau nervoasă. 
Boala de focar are o evoluție inițială lentă, fără durere, la distanță de focarul dentar, în diferite părți ale corpului, cum ar fi la nivelul articulațiilor, inimii, rinichilor, ochilor sau a pielii. Uneori observăm schimbările la nivelul organismului: oboseală matinală fără cauze explicabile, tulburări de memorie, iritare nervoasă fără explicație, stări depresive episodice sau prelungite, subfebrilități intermitente în cursul zilei, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare. Acestea sunt semnalele de alarmă care trebuie să ne determine să ne prezentăm cât mai repede cu putință la medic. 
  Printre cele mai cunoscute afecțiuni care pot avea ca punct de plecare un focar dentar se numără: miocardita, hipertiroidia, gastrita, ulcerul, cistita, cefaleea, nevralgiile și reumatismul. 
  
Cum se poate preveni sau trata boala de focar? 
Prima și cea mai importantă măsură este prevenirea cariei dentare sau a parodontitei, printr-o igienizare bucală corespunzătoare (periaj zilnic efectuat corect, control periodic la medicul dentist, detartraj și periaj profesional). Odată apărute, aceste leziuni trebuie tratate cât mai repede posibil, corect și eficient,  conservând sau extrăgând dinții afectați, pentru a preveni apariția complicațiilor lor infecțioase. 
Din fericire, în ultimii ani, metodele terapeutice au devenit mult mai eficiente și mult mai puțin dureroase, dându-ne posibilitatea să efectuam tratamente cu succes, chiar și în cele mai grave cazuri. Când, totuși, boala de focar  s-a instalat, tratamentul stomatologic are în vedere și colaborarea cu medici de alte specialități (internist, cardiolog), în vederea administrării antibioticelor sau a întreruperii unor tratamente medicamentoase pentru a putea permite realizarea manoperelor stomatologice. 
  
Doctor Remus Florin Rîcu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?