Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Rezistența la antibiotice: o amenințare pentru sănătatea românilor


    Rezistența la antibiotice devine o amenințare pentru sănătate românilor, în contextul în care există și în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanții Societății Române de Microbiologie. „Din păcate, în România există o tradiție în administrarea la scară largă a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, românii tratează infecțiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procură fără prescripție medicală, în ciuda legislației care interzice eliberarea acestora fără rețetă. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistenței bacteriilor, ceea ce înseamnă că organismul nostru devine din ce în ce mai vulnerabil la infecții produse de bacteriile multirezistente. Astfel, în timp ce rezistența la antibiotice crește, scade numărul celor eficiente și este posibil să ajungem în situația în care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune în pericol chiar viața”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. 
    Potrivit unui comunicat, rezistența la antibiotice a fost una dintre principalele subiecte abordate în cadrul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie 2013. Specialiștii au declarat că în primul rând ar trebui știut și înțeles faptul că antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv după prescripția unui medic, care poate constata în urma investigațiilor despre ce afecțiune este vorba. Medicii au punctat că, spre exemplu, antibioticele nu au efect favorabil în infecțiile virale care provoacă răceală sau gripă. 
Pentru opinia publică, specialiștii au dat câteva sfaturi utile legate de administrarea corectă antibioticelor: să folosească antibiotice doar la prescripția unui medic; să respecte întocmai tratamentul recomandat de medic; niciodată să nu recomande antibiotice altei persoane și niciodată să nu folosească antibiotice rămase din prescripții anterioare. „O altă problemă cu care ne confruntăm ține și de unii medici, care prescriu antibiotice fără o diagnosticare completă a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui făcută doar după identificarea bacteriei patogene și în majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importantă„, a mai precizat conf. dr. Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?