Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

INFORMARE METEO: Răcire accentuată, ninsori şi vânt. Cod GALBEN de ninsori la munte


   Zona montană va fi sub cod galben de ninsori și intensificări ale vântului, de luni dimineață, de la ora 4.00, până seara, la ora 22.00, iar în a doua parte a zilei și Maramureșul, nordul Crișanei și al Moldovei și, local, Transilvania, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Potrivit atenționării emise de ANM, în intervalul menționat în zona montană, iar în a doua parte a zilei de luni și în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei și local în Transilvania, vor predomina ninsorile. În aceste zone cantitățile de apă vor cumula pe arii restrânse 15 – 20 l/mp și izolat vor depăși 30 l/mp.Vântul va avea intensificări locale în majoritatea regiunilor, cu rafale mai puternice, de 70 – 80 km/h, la munte și trecător în nordul Moldovei, unde ninsoarea va fi viscolită.
   ANM a mai emis duminică o informare potrivit căreia vor avea loc ninsori și intensificări ale vântului, precum și o răcire accentuată, începând din noaptea de duminică spre luni și până joi. În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu aproximativ 5 grade sub mediile climatologice ale perioadei, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scăzute valori, în jurul a -10 grade Celsius în estul Transilvaniei.Marți și miercuri va mai ninge în sud-vestul și local în sudul țării.
   Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul ministerului să se asigure că toate companiile din subordinea/autoritatea MT sunt pregătite de intervenție. Conform unui comunicat remis duminică, în acest sens au fost luate o serie de măsuri la nivelul CNCF CFR SA, al Administrației Fluviale a Dunării de Jos—RA Galați și la nivelul celor patru aeroporturi din subordinea MT: Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanta, Aeroportul Traian Vuia din Timișoara și aeroporturile Henry Coandă și Aurel Vlaicu din București.
   La CNCF CFR SA au fost verificate macazele și starea tehnică a celor 34 de pluguri. Sunt încă în curs de amplasare panourile parazăpadă care vor proteja porțiunile de cale ferată expuse. Dintr-un stoc existent de 30.000 de panouri-parazăpadă, până în prezent au fost montate peste 50 la sută. Vagoanele plug vor interveni în caz de ninsoare, în situația în care grosimea stratului de zăpadă nu depășește un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor masive de zăpadă și a intensității viscolului nu există siguranța că trenul va ajunge în stația vecină, șeful secției de district poate dispune închiderea liniei.
   AFDJ Galați RA intervine în cazul problemelor legate de navigația pe Dunăre, în acest sens, pentru asigurarea transportului naval, au fost pregătite de intervenție remorcherele de spargere a gheții și au fost încheiate contracte cu societăți care dispun de nave pentru participarea la intervenții în caz de nevoie. În plus, au fost stabilite navele care vor fi ancorate în porturi, precum și măsurile care vor fi luate în acestea.
   Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au fost luate măsuri pentru asigurarea continuității stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile și piese de schimb, precum și asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?