Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cum se aplică impozitul pe construcţii


   Finanțiștii vrânceni îi avertizează pe patroni că de la 1 ianuarie intră în vigoare modificările la Codul Fiscal prin care a fost introdus un impozit pe construcții de 1,5%. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea arată că acest impozit reprezintă venit al bugetului de stat și se administrează de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Impozitul nu este aplicat în cazul construcțiilor care aparțin persoanelor juridice, române sau străine, „cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare”. Acest impozit se aplică asupra clădirilor pentru care nu se plătește un impozit pe clădiri. 
   Lista construcțiilor este cea prevăzută „în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare”. Impozitul pe construcții „se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului anterior”. Din această valoare se vor scădea valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri, valoarea lucrărilor de consolidare/modernizare a construcțiilor aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, valoarea construcțiilor din grupa „terase pe arabil, plantații pomicole”.
   Finanțiștii precizează că, dacă în cursul anului curent au loc modificări ale valorii construcțiilor supuse noului tip de impozit, acesta nu se va recalcula. „Cheltuiala cu impozitul pe construcții este deductibilă la calculul impozitului pe profit. Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe construcții anual, până pe data de 25 mai a anului pentru care se datorează, conform declarației care urmează a se aproba prin OPANAF în 30 de zile. Impozitul se plătește în 2 rate egale, până la 25 mai, respectiv 25 septembrie. Contribuabilii nou-înființați datorează impozit pe construcții începând cu anul fiscal următor”, au precizat reprezentanții AJFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?