Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Laringita, des diagnosticată în sezonul rece


    În sezonul rece, organismul este expus virusurilor și microbilor. Bolile cel mai frecvent întâlnite sunt gripa, virozele și pneumoniile. De asemenea, și laringita afectează un număr mare de persoane. În ultima perioadă, la spital și la medicii de familie au ajuns mai multe persoane care au fost diagnosticate cu laringită. Aceasta este o inflamație acută a mucoasei laringiene, favorizată de atmosfera poluată, abuzul vocal, dar și de expunerea la frig și umezeală.
   Specialiștii DSP spun că laringita se manifestă prin răgușeală, senzație de uscăciune și arsură în gât, înțepături la înghițit, tuse seacă, uneori dureroasă, iritativă și persistentă. După o evoluție de câteva zile până la o săptămână, aceste simptome cedează, răgușeala se diminuează până la dispariție. La apariția acestor simptome, este indicată prezentarea la medicul de familie sau la cel specialist. „Tratamentul constă în repaus vocal complet, în camera încălzită, aerul fiind umezit cu vapori de apă, prin introducerea unor surse de evaporare, cum ar fi un vas cu apă sau un prosop umed aplicat pe calorifer, regim alimentar ușor, cu evitarea condimentelor, a băuturilor alcoolice, alimentele fiind servite la temperatura camerei. Se interzice fumatul, pulverizarea de substanțe iritante, care agravează tulburările mucoasei laringiene. La copii, laringita acută poate avea forme mai grave, cu tulburări respiratorii grave, copilul poate fi agitat, respiră zgomotos, cu greutate, mergând până la asfixie. Alte forme de manifestare a bolii sunt febra, paloarea, tahicardia. Internarea de urgență a copilului în spital este obligatorie, antibioticele fiind asociate cu administrarea de preparate de cortizon, sedative, antispastice, aerosoli, oxigen”, spun specialiștii DSP.
   Metodele de prevenire ale acestei boli sunt: evitarea supraaglomerațiilor în timpul epidemiilor de viroze respiratorii, depistarea și tratarea precoce și corectă a afecțiunilor nazofaringiene, pentru a evita extinderea acestora la nivelul laringelui, traheei și arborelui bronșic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?