Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fermierii vrânceni trebuie să plătească 3,1 milioane lei în contul impozitului agricol


   Agricultorii vrânceni trebuie să plătească 3,1 milioane lei către bugetul de stat reprezentând impozitul pe norma de venit din agricultură. Suma a fost calculată de finanțiști în baza declarațiilor depuse de fermieri în această vară. Cea mai mare sumă, în ceea ce privește culturile de cereale, o are de plată un fermier care datorează 22.000 lei, iar la creșterea animalelor, cea mai mare sumă care trebuie plătită de un fermier se ridică la 14 mii lei.
   Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au arătat că fermierii au obligația să „efectueze plata impozitului pe veniturile agricole datorat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferente”. Cei care nu își achită în termen aceste obligații, vor trebui să achite dobânzi și penalități de întârziere calculate până la data efectuării plății. Astfel, chiar dacă o persoană primește acasă o hârtie de la Fisc cu o sumă de plată, aceasta include numai penalitățile calculate la data emiterii actului respectiv. Cu cât această sumă este plătită mai târziu, cu atât crește suma finală de plată. „Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi și penalități de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,04%, iar al penalității de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatea de întârziere nu înlătură obligația de plată a dobânzilor”, au precizat reprezentanții AJFP.
Alte două primării au încheiat protocoale cu Fiscul
   Pe de altă parte, autoritățile Fiscului au anunțat că încă două primării vrâncene au încheiat protocoale cu AJFP Vrancea pentru ca țăranii să-și poată achita impozitul pe veniturile agricole chiar în comuna de domiciliu. Au semnat acest protocol și primarii localităților Bordești și Milcov.
   Conducerea AJFP a publicat pe pagina de internet lista modificată a celor 43 de localități vrâncene ai căror primari au încheiat deja aceste protocoale, pentru a veni în sprijinul țăranilor. Cele două se adaugă primăriile: Biliești, Bîrsești, Bolotești, Broșteni, Cîmpuri, Cîmpineanca, Cotești, Dumbrăveni, Dumitrești, Fitionești, Garoafa, Golești, Gugești, Homocea, Jariștea, Măicănești, Mărășești, Movilița, Negrilești, Nereju, Obrejița, Paltin, Păulești, Răcoasa, Reghiu, Sihlea, Slobozia-Ciorăști, Slobozia Bradului, Soveja, Spulber, Străoane, Suraia, Tănăsoaia, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vintileasca, Vârteșcoiu, Vizantea-Livezi, Vînători și Vulturu. În celelalte localități, țăranii vor trebui să vină la Focșani pentru a plăti impozitul pe veniturile din agricultură și contribuția la sănătate aferentă acestora.
   În conformitate cu prevederile ordinului Ministerului Finanțelor Publice referitor la această posibilitate, „persoanele fizice care datorează impozit și contribuții aferente veniturilor din activități agricole, precum și accesorii pentru neachitarea la scadență a acestora, pot efectua plata acestor obligații fiscale și la compartimentele de specialitate ale unității administrativ-teritoriale corespunzătoare localității în care își au domiciliul fiscal”. Singurele condiții sunt ca în localitatea respectivă să nu funcționeze o unitate fiscală, iar între primărie și Fisc să fie încheiat un protocol.  
Aproape 3.500 de vrânceni au declarat venituri agricole
   Nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe până la expirarea termenului legal, că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului au stabilit sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. Impozitul se achită în două tranșe egale, de câte 50%, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013. Nu au avut obligația depunerii formularului 221 proprietarii care și-au arendat terenurile agricole, cei care nu au depășit limitele neimpozabile, care au obținut venituri din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, „persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?