Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Curs de implicare civică pentru elevii Liceului Teoretic


   Patru elevi ai Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, membri ai clubului de Initiativă Comunitară IMPACT „Perfect LIS”, au participat la un curs de formare bazat pe Implicare civică, din cadrul proiectului „Tânăr informat-Tânăr implicat!”. Implementat de Organizația Națională Cercetașii României, filiala Brașov, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, cursul a avut loc la Predeal, în perioada 24-27 octombrie. Din Panciu au participat Georgiana Blăgan, Cristina-Maria Apostu, Costel Cristian și Cosmin Furtună, patru tineri cu mari aspirații și idei de schimbare a comunității. 
   În cadrul cursului, prin intermediul unor metode de educație non-formală (precum prezentarea interactivă, dezbaterea, jocul de rol, workshop-ul, studiul de caz și multe altele), participanții au dobândit abilități și cunoștințe, au învățat tehnici și metode în domeniul implicării în viața comunității. Au învățat despre voluntariat, inițiativă cetățenească, petiționare și contestare, protecția consumatorului și a drepturilor omului, advocacy și lobby, asociativitate și implicare politică, dreptul de a alege și de a fi ales în diverse structuri de conducere. 
   Pentru elevi, această experiență a fost una inedită și totodată utilă, dându-le prilejul să învețe lucruri noi într-o manieră interactivă. „Cel puțin pentru mine, este primul de acest gen și din cauza asta consider că mi-a lărgit viziunea. Lucrurile noi învățate au reușit să ne capteze atenția, stabilind astfel o nouă bază de cunoștințe. Un plus l-au avut și oamenii de care am fost înconjurată în cele 4 zile de curs, din a căror experiență am avut ce învăța”, a spus Georgiana Bălan. 
   De aceeași părere este și Cristina Maria Apostu. „Părerea mea este  că participarea la acest curs m-a ajutat enorm, atât în legarea unor noi prietenii, cât și în învățarea multor lucruri noi, care sigur îmi vor folosi în viitor. Pentru mine proiectul «Tânăr implicat-Tânăr informat» a avut un aport considerabil la dezvoltarea personală și este o amintire pe care nu o voi uita niciodată, de aceea îi mulțumesc în special trainerului nostru, domnul Maricel Maroti, care a făcut ca această experiență să rămână pentru totdeauna în sufletul nostrum”, a spus eleva. 
   Elevii participanți spun că au învățat lucruri care le vor folosi și pe viitor și care le sunt utile. „Faptul că am participat la cursul de formare din cadrul acestui proiect pentru mine a însemnat foarte mult. Ideea am avut-o de la verișoara mea, care învață în Focșani, și am decis să o împart cu coechipierii mei din IMPACT Perfect LIS, așa că, în cadrul unei întâlniri, le-am propus să formăm o echipă și să ne înscriem, căci nu aveam nimic de pierdut. Åži așa a fost. Am avut numai de câștigat, iar competențele dobândite în urma cursului de Implicare civică le vom împărtăși cu restul echipei Impact pentru realizarea următoarelor proiecte”, a spus Cosmin Furtună. 
   Elevii mai confirmă faptul că s-au ales cu un bagaj bogat de cunoștințe și au legat noi prietenii. „Cursul din cadrul proiectului «Tânăr implicat-Tânăr informat!» inițiat de Organizația Națională «Cercetașii României» filiala Brașov, mi-a demonstrat că-mi pot depăși limitele. Pentru toate activitățile din cadrul întâlnirilor din fiecare zi a fost necesară toată atenția și dedicarea mea, iar acestea nu au rămas nerăsplătite. La final, efectul scontat s-a produs. Toți eram mulțumiți căci găsisem rezolvarea problemelor cu care ne-am înscris la proiect. Astfel, consider că participarea noastră nu a fost în zadar, ne-am ales cu un bagaj bogat de cunoștințe și prieteni noi”, a spus Costel Cristian. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?