Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vasilescu e înţelegător: nu blochează conturile ENET


   Companiile „surori” CUP și ENET Focșani se „războiesc” de ani de zile prin instanțele de judecată, pentru recuperarea, de către CUP, a costului apei furnizate către ENET, pentru încălzire. Neînțelegerile datează din jurul anului 2000, după desprinderea ENET din Renel, astfel încât în prezent sunt mai multe procese, pe sume diferite, întrucât datoriile ENET către CUP ajungeau la scadență la termene diferite. Între timp, valorile au mai scăzut, pentru că s-a mai plătit din aceste sume. În prezent, datoriile consemnate de instanță se ridică la 149 de miliarde de lei vechi.
    Mai mult, s-a ajuns în situația blocării conturilor ENET de către CUP, pentru recuperarea datoriilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat până la urmă. CUP a înștiințat ENET-ul, apoi s-a stabilit o eșalonare, pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna noiembrie 2013, după cum ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA. „Procesele noastre cu dânșii sunt ca urmare a acumulării de datorii restante la apă, a celor de la ENET către noi și ajungând în situație cu termene lungi de neplată a trebuit să avem astfel de acțiuni, altfel se ajungeau la prescriere sumele respective. Unele procese sunt în derulare, altele sunt câștigate de noi și pentru acestea am făcut eșalonări. Aceste eșalonări, ei speră să le respecte, astfel încât să nu aibă probleme de blocaje de conturi.  În general, ei plăteau foarte bine când  compensam energia electrică pe care o furnizau ei în sistem, valoarea pe care o aveau ei de încasat de la Electrica cu ceea ce aveam noi de plătit pentru consumul energetic la Electrica. Dar cum anul acesta nu au mai produs deloc energie electrică, acest lucru i-a dezavantajat mult. Sperăm, și ei și noi, că după punerea în funcțiune a centralei și după ce vor produce curent electric, lucrurile se vor ameliora”, ne-a declarat directorul de la CUP. 
    Directorul de la ENET spune că nu s-ar fi ajuns în această situație dacă, în urmă cu ani de zile, Consiliul Local Focșani ar fi intervenit ca arbitru între cele două societăți, pentru a stabili cine încasează de la populație prețul apei rece din apa caldă  și astfel nu s-ar fi acumulat datorii de la o societate la alta. „În ceea ce privește procesul CUP-ENET, pentru că cele două societăți erau ale aceluiași proprietar, Consiliul Local, când între cele două societăți au apărut divergențe referitor la cine încasează apa rece din apa caldă cred că ar fi fost normal să facă arbitraj Consiliul Local și să decidă cine încasează apa caldă și o facturează la populație. Pentru că niciunul nu a vrut să facă acest lucru, acele cantități de apă nu s-au facturat la populație, s-a ajuns în instanță și s-a dat câștig de cauză CUP-ului și acum avem o datorie consemnată de instanță de 149 de miliarde de lei, plus penalități, o sumă uriașă. Avem o eșalonare făcută, începând cu luna noiembrie”, a spus și directorul Manole Merchea de la ENET. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?