Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Clădirea Secției de Reumatologie – „risc seismic maximal“


   Reprezentanții celei mai mari unități medicale din Vrancea, Spitalul Județean de Urgență Focșani, spun că sunt pregătiți să intervină în cazul producerii unui cutremur mare. Aceștia susțin că există un plan de apărare și că dețin logistica necesară. „Spitalul Județean are pregătit un plan de apărare în cazul producerii unei situații de urgență provocate de cutremur. De asemenea, este stabilită prin decizie internă o celulă de urgență care organizează, coordonează și centralizează acțiunile și măsurile de pregătire, protecție și intervenție împotriva efectelor negative ale unui cutremur. Pentru că se află într-o zonă cu risc seismic ridicat, clădirile spitalului sunt construite să reziste. Unitatea sanitară are pregătite măsurile și logistica necesară unei intervenții în cazul unei intervenții majore. În ceea ce privește alimentele, nu poate avea provizii, deoarece noi deținem alimente perisabile pentru două- trei zile. Adăpost pentru cutremur nu deținem”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al unității.
    Mai mult, reprezentanții spitalului spun că în cazul producerii unui cutremur mare, cadrele medicale trebuie să evacueze pacienții. Prioritate au cei din Blocul Operator, Secțiile de Terapie Intensivă, pacienții nedeplasabili și copiii. Personalului medical i se face instruirea în acest sens, periodic. „În cazul unui cutremur, personalul medical trebuie să aibă grijă de bolnavi, care trebuie evacuați în locuri sigure. Mai exact, în curțile interioare. Prioritate o au cei din Blocul Operator, Anestezie și Terapie Intensivă, cei nedeplasabili și copiii. Cadrele medicale, după ce evacuează bolnavii, trebuie să facă o prezență a acestora. În cazul în care se ia curentul electric, avem grup electrogen care pornește automat în 10 secunde și poate furniza curent electric pentru ATI, Bloc Operator și iluminat de urgență. Pentru situațiile de urgență, personalul de execuție face instruirea o dată la o lună, medicii la 3 luni, iar șefii de secție la 6 luni”, ne-au explicat reprezentanții spitalului.
    În cazul producerii unui cutremur, pacienții internați în Secția de Reumatologie sunt în cel mai mare pericol întrucât clădirea în care funcționează secția este veche. „Clădirea este improprie, cu risc seismic maximal. La un cutremur cu mai multe grade riscă să se prăbușească, de aceea o parte din clădire este dezafectată. Acum, am înțeles că ne vor muta de aici, ceea ce ne bucură enorm”, ne-a spus medicul Mihai Ulmer, șeful Secției. „De atâția ani de când muncesc aici, clădirea e la fel. Ne e frică că ne prinde cutremurul aici și murim cu toții ca niște șobolani. Am auzit că se vor schimba lucrurile. Să ne ajute Dumnezeu!”, ne-a declarat o asistentă medicală.
    Dacă unii pacienți se tem că un cutremur puternic îi va prinde în secție, alții spun că … „moartea vine oricum”. „Aici putem oricând muri. Uitați-vă cum arată clădirea. Chiar mă gândeam serile trecute ce mă fac eu dacă vine un cutremur mare cât sunt internat aici. Sincer, îmi e foarte frică”, spune Vasile Bucur, un pacient la Reumatologie. „Nu mi-e frică deloc. Fie că mor aici, fie că mor acasă, moartea vine oricum. Acum, cum ne-o fi norocul. Eu mă tem doar de puterea lui Dumnezeu. Am prins multe cutremure la viața mea și nu am pățit nimic. Acuma, îs bătrân, mi-am trăit viața. Cum o vrea Dumnezeu!”, ne-a spus Ion, un alt pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?