Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Fă un tur virtual al Tribunalului şi Parchetului în EXCLUSIVITATE cu „Monitorul de Vrancea“


   La Tribunalul Vrancea, Judecătoria Focșani, Parchetele de pe lângă cele două instanțe a fost vineri Ziua Porților deschise. Evenimentul nu a prea fost popularizat, drept urmare nici vizitatori n-au prea fost. Pentru cei care ar fi vrut totuși să pătrundă în lumea celor care înfăptuiesc justiția în județul Vrancea, am încercat să surprindem imagini și să aflăm informații inedite. 
   Justiția și-a deschis vineri porțile publicului larg cu ocazia „Zilei Europene a Justiției Civile”. Tribunalul Vrancea, Judecătoria Focșani dar și Parchetele de pe lângă cele două instanțe și-au așteptat vizitatorii care… au lipsit. Asta și pentru că evenimentul nu a prea fost popularizat. 
   Vineri dimineață, la Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani, cele două instanțe care își au sediul în strada Republicii din municipiul Focșani, lucrătorii, avocații și justițiabilii mișunau ca în orice zi de vineri, atunci când sunt judecate  cauze penale. În parcare – o dubă de la Arestul IPJ, în spatele imobilului – mașina care aduce deținuții de la Penitenciarul Focșani. Activitate intensă, de altfel, o zi normală în Tribunalul Vrancea. Anul acesta nu a mai fost pus niciun afiș sau anunț prin care să se semnalizeze că e o zi specială. Nici pliantele pe care le răsfoiau justițiabilii și avocații pe holul Tribunalului, nu au mai fost aduse. S-a sărbătorit prin muncă „Ziua Europeană a Justiției Civile”, la cele două instanțe. 
   Cu toate acestea, am solicitat reprezentanților instanțelor să ne conducă prin locurile în care de obicei justițiabilii sau alte persoane curioase nu au acces în instanță decât cu o asemenea ocazie. Cum ședințele de judecată erau în plină desfășurare, în cele două săli de penal ale Tribunalului Vrancea, situate la parterul clădirii, nu am avut acces. Ședințele de judecată au caracter public însă prezența camerei de luat vederi în funcțiune, nu este admisă. Am primit acceptul și am fost conduși să pătrundem în sala numărul 6, de la etajul I al clădirii, în care se judecă de obicei cauze civile. Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea ne-a însoțit și ne-a explicat că în drepta în sala de judecată se găsește locul grefierului de ședință, la pupitrul din față este locul judecătorului, iar în stânga locul procurorului. În restul sălii de judecată stă publicul, cu excepția primului rând de bănci unde de obicei stau avocații. 
   Chiar dacă ieri, la sediul Tribunalului Vrancea nu și-a anunțat prezența niciun grup, ni s-a comunicat că vizite organizate se pot face și în cursul anului, în alte zile decât în cele în care sunt porți deschise. „Primim vizite tot timpul anului. Dacă nu vin astăzi, asta nu înseamnă că nu vin în cursul anului. Anul trecut, în cursul săptămânii „Școala altfel”,  am avut două grupuri de elevi cărora le-am prezentat activitatea, principale evenimente, le-am pus la dispoziție informații despre CEDO. Nu neapărat să vină lumea astăzi în vizită. Dacă se anunță în prealabil, se pot organiza astfel de vizite și în cursul anului”, a precizat Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea. Ni s-a permis să mergem și într-o zonă în care publicul nu are acces, respectiv la etajul al doilea unde sunt birourile judecătorilor și conducerea instanței. Într-un colț, amintiri înrămate cu vechiul sediu sunt expuse pe un perete. 
Boxă pentru persoanele private de libertate
   La Judecătoria Focșani, ghiduri destoinice ne-au fost judecătorul Iulian Păun și grefiera Valentina Lefter. De asemenea, activitatea instanței care era ieri dimineață în plină desfășurare ne-a împiedicat oarecum să pătrundem peste tot în spațiile ce aparțin de Judecătorie. Am fost conduși la parterul instanței, în sala de judecată numărul patru, o sală în care se desfășoară în ședințe penale. Era singura sală liberă la acea ora. Nu era pentru prima oară când intram pe ușa aceea. Și totuși, ai un anumit sentiment când intri într-o sală de judecată, mai ales când știi că acolo se decide libertatea unei persoane, plata sau răsplata pentru anumite fapte. De cum intri, privirea îți pică pe boxa în care stau în cadrul ședinței de judecată persoanele private de libertate. O sală fără ferestre, iluminată artificial. Restul mobilierului și dotările sunt aceleași ca la sala de civil a Tribunalului Vrancea. „În afara zilei de joi, în fiecare zi avem complete în care sunt judecate cauze penale”, ne lămurește judecătorul Iulian Păun. 
   Am ieșit din sală, am trecut pe lângă registratură și ni s-a deschis ușa de la Arhivă, unde erau mai multe persoane și avocați care studiau dosare. Pe latura opusă acestor birouri, se află biroul grefierului de serviciu care sub coordonarea unui judecător primește cererile de chemare în judecată. Deși am fi dorit să vedem spațiul special amenajat unde avocații pot lua legătura cu clienții aflați în stare de detenție, nu ni s-a permis accesul pentru că angajații Penitenciarului numai ce aduseră câteva persoane arestate și le-am fi încălcat drepturile. Am ieșit din Tribunal cu o părere de rău. Aș fi vrut ca vrâncenii să viziteze acest loc și poate să prindă mai multă încredere în acest sistem; să știe că judecătorii până la urmă sunt tot oameni. 
Procurorii privesc cu speranță din clădirea în care plouă spre noul sediu în contrucție
   Tot ieri am trecut și pe la Parchet. În câteva minute, procurorul Paul Mihăilă ne-a primit în biroul său, de unde am pornit incursiunea prin clădirea Procuraturii.  O clădire veche, un fost conac boieresc, transformat în timp în birouri. Totul este vechi, camerele mici. Am cerut să vedem camera cu corpuri delicte în care se țin obiectele de care s-au folosit unii oameni fie să suprime viața altei persoane, fie să le dea o lecție. Am aflat că nu există o astfel de cameră și că toate aceste obiecte sunt păstrate, ambalate într-un fel de laborator și pe un hol unde nu are acces nimeni, decât o persoană autorizată. O bâtă, corp delict într-o tentativă de omor, stătea rezemată de grămada de pachete. Lângă ea, un topor ambalat într-o coală de hârtie albă, cu numele agresorului pe ea. Am aflat că toporul fusese confiscat în urma unei tentative de omor de la Adjud. Pe un hol îngust, alte pachete, care păstrează urmele unor fapte foarte grave. 
   De la așa-zisa cameră de corpuri delicte, am cerut să mergem la arhivă. Am trecut pe holul drept, am cotit la stânga. Dintr-un birou ne salută doamna grefier Doina. Ne spune că și-ar dori un birou adecvat, alte condiții de muncă și ca lucrările la noul sediu să se termine cât mai repede. Îi urăm să i se îndeplinească gândurile și trecem mai departe  către arhivă. Ajungem în camera serverelor, mai exact un hol dintr-o anexă, apoi în arhivă. Un lucrător se află în plină activitate. De câțiva ani, în fiecare toamnă am intrat în acest loc cu ocazia zilelor porților deschise. Știam că este un loc foarte îngust, unde dosarele sunt așezate de jos și până în tavan. Anul acesta am fost uimită! Aproape că nu mai este loc de intrare. Unul dintre lucrători ne spune că în jumătate de an s-ar putea să nu mai fie loc pentru dosare. Procurorul Mihăilă ne spune că trebuie să se găsească o soluție să fie mutate. În ciuda încăperii vechi, a mărimii camerei și a mulțimii de dosare, toate sunt așezate în cea mai mare ordine, pe luni, pe ani, nimic nu se încurcă, nimic nu se pierde. 
„Happy-lica”  infractorilor
   Ieșim. Trei sau patru persoane nici nu au loc într-un asemenea spațiu. Am cerut procurorului Mihăilă să ne spună unde se fac audierile și ni s-a spus că nu există un astfel de birou. Cu toate acestea, în drum spre ieșirea din spate, ajungem și în holul interior din sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani. În acest loc știm noi că se mai fac audierile, fiind un spațiu mai mare. O canapea veche, pe care unii angajați ai Procuraturii o numesc „Happy-lica”, după numele unei canapele celebre care apare într-o emisiune de televiziune, așteaptă „clienții”. Dacă ar avea viață ne-ar putea povesti câte persoane care au comis infracțiuni au fost ținte pe „brațele ” sale. 
Speranțe pentru o activitate normală
   În toată liniștea unei zile de vineri, și într-un corp de clădire în care nu are acces publicul, nu se aud decât cum se bate în tastaturile calculatoarelor și de afară, bocănituri. Nu sunt străină de aceste zgomote, le aud în fiecare zi când vin la Parchet. În spatele actualei clădiri se ridică una nouă, o clădire modernă, în care procurorii speră să se mute cât mai repede. 
   Am ieșit să vedem cum se lucrează. Câțiva muncitori lucrau la acoperiș și nu pentru că venise presa. Așa e în fiecare zi. Se lucrează la acoperiș de câteva săptămâni și o parte chiar a fost acoperit cu țiglă metalică. Restul e lemn. Din ceea ce putem vedea ne dăm seama că în tot modernismul clădirii din cărămidă, s-a păstrat urmă de clasic și că imobilul va fi în ton cu arhitectura zonei și cu cea a Colegiului Cuza, cu care se învecinează. „Lucrarea a început în vara anului trecut, în anul 2012. În contractul de execuție al lucrării avem ca termen de finalizare vara anului 2015, deci un termen de 36 de luni. Aceasta este o clădire modernă, conține toate spațiile, birourile, logistica și cele necesare la un loc pentru buna desfășurare a activității Parchetului, care să corespundă mileniului III. Clădirea veche nu are niciun fel de dotări necesare desfășurării activității organelor de urmărire penală. Nu avem arhivă corespunzătoare, nu avem o cameră de corpuri delicte, nu avem cameră de audieri. În perioada care s-a scurs de la începutul execuției acestei lucrări, un an și jumătate, noi nu am beneficiat decât de o finanțare de 30% din valoare investiției. Ar trebui cel puțin pentru la anul să primim de la bugetul de stat din Ministerul Public, o sumă de bani consistentă ca să putem finaliza construcția la termenul stabilit în contract”, a declarat procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.  
   Nici la Procuratură nu au fost vizite ieri. Nimeni nu a dorit să viziteze clădirea, să afle din tainele celor care întocmesc dosare penale și nici să vină la Procuratură, cu alt scop decât acela al unei audieri sau al eliberării unui document. Sperăm însă că dumneavoastră, cititorii „Monitorul de Vrancea”, ați făcut un tur virtual alături de noi și că ați pătruns pentru câteva minute, cât ați lecturat acest text, ați vizionat fotografiile sau videoclipul de pe site-ul nostru, în lumea justiției.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?