Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Un fermier vrâncean trebuie să dea 110 milioane de lei vechi la Fisc


   Un fermier vrâncean are de plătit peste 11 mii lei la Fisc până la  25 octombrie, reprezentând prima tranșă din impozitul pe veniturile agricole din acest an. Este cea mai mare sumă calculată de inspectorii fiscali pentru fermierii care au depus declarații în primul semestru cu suprafețele și animalele din gospodării. În baza informațiilor din aceste declarații au fost calculate veniturile din agricultură și impozitele aferente. Cea mai mare sumă o are de plată un fermier care cultivă cereale, respectiv 11.073 lei, adică un impozite aferent unei suprafețe lucrate de peste 150 hectare de teren arabil. La creșterea animalelor, cea mai mare sumă care trebuie plătită de un fermier se ridică la 7.092 lei.
   Termenul de plată pentru prima tranșă a impozitului pe veniturile din agricultură este de 25 octombrie. Tot atunci trebuie plătită și contribuția socială de 5,5% pentru aceste venituri. Finanțiștii precizează că nu sunt luate în calcul eventualele modificări ale structurii suprafețelor agricole sau a numărului de capete de animale/familii de albine realizate după 25 mai. În schimb, ori de câte ori fermierul constată erori în declarația depusă anterior, acesta completează și depune o declarație rectificativă, situație în care se va înscrie „X” în căsuța prevăzută în acest scop. „În cazul în care intervin modificări privind structura suprafețelor destinate producției agricole vegetale sau numărul de capete de animale/familii  de albine, declarația rectificativă se depune până la data de 25 mai a anului fiscal de raportare, iar informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate/capetele de animal/familiile de albine deținute la data depunerii declarației rectificative”, se arată într-o informare de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea.
   Finanțiștii arată că, în cazul fermierilor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole, pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, „organul fiscal competent stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități”. „Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se virează la bugetul de stat și din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”, arată reprezentanții AJFP.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?