Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Reguli noi la adopţia câinilor maidanezi


   Câinii maidanezi agresivi și foarte agresivi din preajma școlilor, grădinițelor și a locurilor de joacă pentru copii sunt primii vizați la acțiunile de capturare care trebuie realizate de serviciile locale de gestionare a câinilor fără stăpân. Noile condiții legale pentru gestionarea câinilor maidanezi au fost discutate la ultima videoconferință derulată la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare, la care au participat atât reprezentanți ai primăriilor cât și ai asociațiilor de protecția animalelor.
   Au fost prezentate modificările aduse de noua legislație atât în ceea ce privește condițiile în care trebuie să funcționeze adăposturile cât și modul în care se va realiza adopția animalelor, sterilizarea lor și ordinea în care vor fi capturați câinii fără stăpân. Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Necula Botezatu, spune că prin noua legislație se pune accent pe condițiile care trebuie îndeplinite de adăposturile pentru maidanezi, cu respectarea condițiilor de bunăstare, dar și pe găsirea unor soluții pentru adopția și revendicarea câinilor fără stăpân, inclusiv prin adopția la distanță.
   Pentru a fi evitate situații în care animalele sunt adoptate și apoi lăsate în  libertate în localitățile limitrofe, se discută posibilitatea implantării unor microcipuri care să permită identificarea câinilor. Aceste microcipuri ar urma să aibă un cod al județului și localității, urmând ca ulterior proprietarul animalului să răspundă conform legii. O prioritate pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpână este realizarea adopțiilor, iar abia ca ultimă variantă este eutanasierea animalelor, a explicat directorul Botezatu.

Proprietarii de câini trebuie să poarte punguță pentru excremente
 
   Condiții noi vor fi și pentru iubitorii de animale, care nu vor mai putea adopta zeci de animale fără să le poată asigura condiții normale în care să trăiască. Astfel, persoana care adoptă un câine maidanez și îl adăpostește în locuința personală „trebuie să facă dovada existenței unei suprafețe locative de minimum 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine adoptat”. Mai mult, trebuie să aducă și acordul vecinilor, ștampilat de administratorul asociației de proprietari, dacă adoptă minim trei câini din adăposturile publice. „În cazul în care persoana care adoptă direct minimum 3 câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un imobil în care locuiesc mai multe persoane aceasta trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopție și acordul vecinilor”, se arată în proiectul actului normativ.
   Alte obligații impuse se referă la ridicarea de pe stradă a dejecțiilor lăsate de animalele scoase la plimbare. Astfel, toți proprietarii de câini vor trebui să poarte punguliță și să curețe excrementele lăsate de animale pe stradă sau pe holurile blocurilor: „În vederea menținerii igienei în spațiile publice, proprietarii de câini au următoarele obligații: … să ridice dejecțiile produse de animalele pe care le dețin din spațiile publice, din spațiile adiacente acestora, din holurile și din căile de acces ale spațiilor locative”.

Reguli noi pentru asociațiile de protecția animalelor

   Noutăți sunt și în relațiile dintre asociațiile și fundațiile pentru protecția  animalelor interesate și operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Reprezentanții asociațiilor vor putea asista la acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare și revendicare sau adopție a câinilor fără stăpân, însă numai dacă au avut o cerere scrisă în acest sens. Cererea trebuie depusă în termen de două săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislații sau în termen de două săptămâni de la înființarea asociației sau fundației pentru protecția animalelor.
   Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a propus ca la acțiuni precum cele de vaccinare și sterilizare, asociațiile de protecția animalelor să desemneze personal de specialitate. „Am propus ca reprezentantul Asociației de protecția animalelor care participă la aceste acțiuni să fie de specialitate, cum ar fi medicul veterinar al asociației”, a afirmat Botezatu, precizând că în trecut au fost cazuri în care reprezentanților unor astfel de asociații li s-a făcut rău când au asistat la operațiuni de sterilizare și a fost nevoie de intervenția ambulanței.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?