Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: ÎPS Ciprian a sfințit capela și căminul pentru bătrâni construite de familia Nistoroiu


   Un frumos așezământ creștin, destinat persoanelor vârstnice fără ajutor, a fost inaugurat ieri în comuna Cîmpineanca, în prezența Înalt Prea Sfințitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, însoțit de un sobor de preoți și înconjurat de o mulțime de credincioși, veniți să asiste la slujba de târnosire a așezământului.  
   Centrul pentru bătrâni, situat lângă Școala „Ioan Câmpineanu”, a fost un cămin pentru elevi lăsat în ruină și a fost reabilitat datorită inițiativei și contribuției personale a familiei Constantin și Maria Nistoroiu, ajutați de preotul Serafin Măciucă, ajuns la o venerabilă vârstă, 90 de ani. Căminul, la parter și etaj, cuprinde 27 de camere, complet amenajate și mobilate, stil hotel, cu pat, masă, șifonier, televizor și grup sanitar propriu. De asemenea, centrul are și o mică bibliotecă, la etaj, dar și o sală de mese. Momentan, patru persoane locuiesc deja în acest centru. 
   „Perla” care desăvârșește acest așezământ social destinat celor în nevoie este un paraclis, o bisericuță, care poartă hramul Sfântului Pantelimon, amenajată la parter, în cadrul căminului, unde pot veni să se roage toți credincioșii. De o generozitate și un spirit de caritate rar întâlnite în zilele noastre, Constantin și Maria Nistoroiu, patronii de la Nisprod, ne-au mărturisit care au fost resorturile interioare pentru a pune pe picioare un astfel de cămin social. „Văzând condițiile care sunt în străinătate în astfel de cămine, având în vedere că aproape tot tineretul migrează în afară, bătrânii rămân fără sprijin.  Am vrut să creăm un cadru cât mai intim, cât mai frumos, cât mai bun pentru toți bătrânii, de care este mare nevoie. Părintele Serafim a venit cu inițiativa de a face această capelă, la fel ca și schitul pe care l-am construit la Soveja. Sufletul acestui așezământ este soția mea”, ne-a declarat Constantin Nistoroiu. Pictura capelei este realizată de pictorul Ștefan Nechifor, în stil bizantin, iar dantelăria din lemn care alcătuiește catapeteasma este meșteșugită de părintele Dănilă, de la Vrâncioaia.   
   Căminul se va autofinanța în continuare, cu o parte din contribuția pensiilor celor care sunt găzduiți, iar restul… „de la Dumnezeu”, după cum ne-a spus Constantin Nistoroiu. Acesta a ținut să mulțumească tuturor celor care au pus umărul la edificarea așezământului, familiei, angajaților de la firmă și slujitorilor Domnului, care i-au fost aproape. 
„Ne-am bucura să apară cât mai mulți ucenici ai Sfântului Vasile cel Mare”
   La nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei există în prezent circa 15 așezăminte social-filantropice, din cele circa 700 la nivel național. ÎPS Ciprian ne-a declarat că munca social-filantropică este un element important al Bisericii creștin ortodoxe și încurajează astfel de inițiative de edificare a unor așezăminte sociale.  „Ca unul care am coordonat sectorul cu acest domeniu de activitate la nivelul Patriarhiei române pot să vă spun că după 1990, Biserica Ortodoxă Română s-a străduit să reînnoade firul slujirii social-filantropice, întrerupt în perioada comunistă și a făcut-o într-un mod mulțumitor, dacă ne raportăm la realitățile românești, cu o serie de probleme: sărăcirea lentă a populației, abandonul copiilor de către părinții care au plecat în străinătate, abandonul părinților de către copii, mai ales a celor în vârstă. În aceste circumstanțe, Biserica, ce are în aria sa de preocupare toate categoriile de oameni, a trebuit să facă față acestor probleme. În acest sens, preoți din toate eparhiile Patriarhiei Române au căutat să împlinească aceste lipsuri prin oferirea de servicii sociale și creerea unor așezăminte pentru copii, bătrâni, oameni bolnavi. Nu a fost posibil să le facem pe toate dintr-odată pentru că această lucrare are nevoie de un sprijin financiar și Biserica nu a avut posibilitatea. Dar prin jertfele unor oameni credincioși, darnici și harnici a reușit să pună pe picioare multe așezăminte. Ne-am bucura să apară cât mai mulți ucenici ai Sfântului Vasile cel Mare, care să îi aibă în vedere nu doar pe bătrâni, dar și pe copii și alte categorii de oameni defavorizați, care au nevoie de ajutorul nostru”, ne-a declarat ÎPS Ciprian, care lucrează, la rândul său, la construirea unui centru social pentru bătrâni la Mănăstirea Rătești din Buzău.  
   Slujba de sfințire a paraclisului s-a încheiat aseară, după lăsarea întunericului.  

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?