Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Vaccinarea pneumococică… în aşteptare


   Bebelușii trebuiau să fie imunizați gratuit, din această toamnă, cu un nou vaccin, mai exact vaccinul pneumococic. Însă, vaccinarea pneumococică se lasă așteptată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ne-au precizat că, până în prezent, nu s-a primit nimic oficial referitor la această vaccinare, deși se anunțase că prin octombrie sau noiembrie va debuta și această campanie.
   În primăvară a acestui an, medicii din cadrul DSP au solicitat 4.000 de doze de vaccin pneumococic pentru imunizarea din această toamnă și alte 8.000 pentru cea din 2014. Mai mult, în luna iulie, Ministerul Sănătății a anunțat că se „pregătește procedura de licitație pentru achiziționarea vaccinului pneumococic. Ne aflăm în faza de elaborare a caietelor de sarcini și intenționăm demararea procedurii la începutul lunii august”.
   Acest vaccin ar trebui administrat în trei doze copiilor de 2, 4 și 14 luni. „Imunizarea cu acest vaccin este foarte importantă pentru copii, deoarece din cauza acestor boli, care sunt cauzate de pneumococ, copiii pot rămâne cu sechele pe viață sau chiar deceda. În primii 3-4 ani de viață, copilul este predispus la aceste boli, pentru că pneumococul este prezent peste tot, iar copiii au imunitatea scăzută”, spun medicii. Acest vaccin protejează împotriva bolilor care îi afectează pe mulți copii, mai exact pneumonie, otită și meningită.
   În prezent, acest vaccin se poate procura din farmacii doar pe bază de comandă și prescripție medicală, pentru că poate fi administrat doar de un cadru medical specializat și doar atunci când copilul este perfect sănătos. Prețul unei singure doze variază între 200 și 300 de lei, fiind necesare trei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?