Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Cătălina Poiană: Estimăm că în România sunt peste 700.000 de pacienţi cu hipotiroidism

În România sunt peste 700.000 de persoane care suferă de hipotiroidism, această afecţiune fiind mai frecventă la femei decât la bărbaţi, raportul fiind de 8 la 1, a declarat, joi, medicul endocrinolog Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.Hipotiroidismul este mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Dacă ar fi să raportăm pe sexe, femei – bărbaţi, raportul ar fi de 8 la 1. Prevalenţa hipotiroidismului în literatura de specialitate este undeva situată la 3,5 până la 5,5% la nivel european. (…) Ţinând cont de condiţia geografică a României şi de cât este de întinsă zona carpatică, patologia prin deficit de iod nu poate fi neglijată.

Dacă ţinem cont de prevalenţa mare a nodulilor tiroidieni, de hipotiroidism, dacă ţinem cont de datele pe care le avem la Institutul Naţional de Sănătate Publică privind prevalenţa cancerului tiroidian şi prevalenţa tiroiditei cronice autoimune per global estimăm o prevalenţă a hipotiroidismului în România de aproximativ 4,5%. (…) Această cifră de 4,5% se referă la populaţia de peste 14 ani”, a explicat Poiană, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Ea a evidenţiat importanţa patologiei tiroidiene având în vedere funcţiile pe care această glandă le are în organism.De departe cea mai frecventă patologie tiroidiană este hipotiroidismul, care reprezintă o producţie insuficientă a hormonilor tiroidieni. Dacă este să discutăm despre cauzele hipotiroidismului, în principal, într-un procent covârşitor în peste 99% din situaţii hipotiroidismul este primar. Sediul leziunii este la nivelul tiroidei. Doar în 1% din cazuri de datorează unei disfuncţii hipotolamo-hipofizare”, a explicat Cătălina Poiană. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?