Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO: CUP a blocat conturile ENET pentru o datorie de 149 miliarde lei vechi





   Noul director al societății de termoficare din Focșani, Manole Merchea, împlinește mâine trei luni de când a fost numit în funcția de conducere la ENET. Pentru că suntem cu „un picior” în iarnă și una dintre problemele cele mai arzătoare ale populației este asigurarea apei calde și a căldurii în timpul sezonului rece, l-am intervievat pe noul director al ENET. Manole Merchea spune că până cel târziu mâine, tot orașul va avea apă caldă și căldură, după mai multe sincope în furnizarea agentului termic, determinate de finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de termoficare.
    Directorul ENET afirmă că a descoperit și principala cauză pentru care societatea merge constant pe pierdere: furnizarea apei calde, non stop, către populație. Merchea spune că pentru încălzirea întregii cantități de apă, zilnic, ENET consumă 140 de gigacalorii, în timp ce populația consumă și i se facturează doar 40 de gigacalorii, diferența fiind pierderi. Manole Merchea crede că a găsit și soluția tehnică pentru acoperirea acestor pierderi, spunând că ENET va miza pe producerea de energie electrică, odată cu punerea pe picioare a noii centrale termice.
    Manole Merchea a adus în discuție și subiectul procesului dintre CUP și ENET, proces pierdut de ENET și care a dus la blocarea conturilor „fabricii de căldură” pentru o datorie de 149 miliarde lei vechi, plus penalități, datorie care va fi eșalonată începând cu luna noiembrie.

   

Reporter:
Anul acesta, iarna a venit puțin mai devreme și v-a prins nepregătiți pentru furnizarea agentului termic în municipiul Focșani. Care sunt cauzele?
Manole Merchea: Iarna nu a venit mai devreme, a fost doar o scurtă repetiție pe care a făcut-o și ne-a prins nepregătiți în sensul că nu am avut pe unde să ducem căldura până la beneficiari. Dar aceste lucruri nu s-au datorat nouă, ci celor care fac reabilitarea sistemului de conducte, firma Elsaco Botoșani, care este antreprenorul general al acestei lucrări. Lucrările au fost puțin întârziate, iarna a venit mai devreme și a prins tot acest mecanism de livrare a energiei termice într-o condiție nu tocmai confortabilă. Noi suntem într-un fel supărați că nu am putut rezolva să ajungem să furnizăm agent termic populației, pentru care suntem plătiți, și pentru că nu am putut să livrăm energie termică și să facem încasări. Pentru noi au însemnat pagube, pe care le suportăm în continuare. 

R.: Care au fost cauzele acestor întârzieri la efectuarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare? Vă veți îndrepta împotriva constructorului pentru a vă recupera pagubele?
M. M.: Cauzele au fost multiple. Ei au avut personal adus din afară, nu au găsit muncitori în zona Focșani. Noi nu putem să ne îndreptăm împotriva lor pentru că nu avem calitate procesuală, contractul este semnat de Primărie cu firma respectivă. Noi suntem beneficiarii, aceste instalații vor ajunge la noi prin concesiune, noi nu avem o relație contractuală directă cu respectivele firme.

R.: Credeți că vor fi probleme cu furnizarea agentului termic în această iarnă?
M. M.: Nu, nu vor fi, pentru că este vorba de câteva zile, timp în care se va pune la punct întreaga instalație. În acest moment se lucrează pe compensatorii din zona Sud, vor fi calibrați și sudați toți. Încercăm, până joi, ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu constructorul să acoperim conducta magistrală, să tasăm pământul și să putem da agent termic. Noi deja am umplut instalația cu apă rece, urmând ca în momentul în care ei au terminat cu tasarea pământului să putem să dăm agent termic. Noi credem că cel târziu vineri, 18 octombrie, tot orașul va avea apă caldă și căldură.

R.: În acest sezon rece veți furniza agent termic cu noua centrală sau veți merge tot pe vechiul sistem?
M. M.: Cu ambele. S-au început probele la instalația nouă, sunt niște specialiști norvegieni veniți pentru motoare, niște specialiști italieni pentru compresoarele de gaz metan. Se fac ultimele reglaje la motoare, urmând să înceapă probele la cald. Până la preluarea noilor instalații și până își vor face rodajul, noi avem și instalațiile vechi. Populația nu trebuie să își facă griji, pentru că noi mergem pe instalația veche, care este funcțională.

Apa caldă bagă în datorii ENET-ul

R.: Ce v-ați propus pentru următoare perioadă, în planul de management, pentru revigorarea ENET-ului?
M. M.: Până acum s-a considerat că toată pierderea de la ENET este cauzată de neîncasarea de la populație a sumelor aferente apei calde și a căldurii. Înainte de a veni la ENET am luat de bună această explicație, dar am avut un semn de întrebare. De ce sunt 1.200 de miliarde vechi datorie și sunt numai 120 de miliarde de lei vechi de recuperat de la populație. Am bănuit că este vorba de cu totul altceva. Este drept că și gradul de încasare are o anumită influență asupra rezultatelor economice ale societății, însă paguba nu de aici vine, ci din furnizarea de apă caldă. ENET-ul încălzește non-stop apa, 24 de ore, o vehiculează pe rețeaua de termoficare și încasează doar cât consumă clienții. Am extras din evidențele noastre consumul din câteva zile diferite și am constatat că s-au produs, la nivel de ENET circa 130-140 de gigacalorii pe zi și s-au facturat 40 de gigacalorii. Acest lucru s-a petrecut 7 luni din an, de aici vine toată paguba care s-a adunat de-a lungul timpului la ENET și pentru acest lucru a trebuit să găsim o soluție. Conducerea veche nu a avut posibilitatea să o facă, decât să reducă pierderile și să meargă pe un program de livrare a energiei termice, dar în final tot pe pierdere puteau să meargă.
   Acum, având în vedere că avem instalația nouă, va trebui să ne axăm în special pe producerea de energie electrică, care este o sursă sigură de venit și să încercăm să acoperim pagubele care vin din livrarea de apă caldă, pe care oricum va trebui să o facem în continuare. Am găsit soluția tehnică de a merge în cascadă cu utilajele vechi și cu utilajele noi. Acea cantitate de căldură produsă de motoare, pe timpul verii, va fi folosită pentru a preîncălzi aburul pe care îl folosim pentru producerea de energie electrică pentru utilajele vechi. În felul acesta, în cele 7 luni în care livrăm doar apă caldă să mergem cu cele două motoare noi la capacitate. În acest fel ne echilibrăm din punct de vedere financiar, din veniturile aduse de pe partea electrică și putem să funcționăm fără pierderi.
   În ceea ce privește forța de muncă, avem în vedere o altă calibrare. De la centrală ne rămân în jur de 30 de oameni, pentru că centrala nouă este automatizată. Însă în această iarnă nu ne putem dispensa de acești oameni, pentru că vom merge și cu instalațiile vechi. În ceea ce privește rețeaua de distribuție, și acolo am avea încă 20 de persoane care ar trebui mutate la alte activități. Avem în vedere externalizarea mentenanței. Acești oameni care vor rămâne vrem să îi băgăm pe mentenanță, pe care să o facem cu o societate comercială cu capital 100% la ENET, pentru a avea posibilitatea, fiind societate nouă, fără datorii, să participe la licitații și să câștige lucrări.
   O altă direcție pe care o avem în vedere este conversia în acțiuni a datoriilor pe care le avem față de bugetul statului, Ministerul de Finanțe, AVAS și ANAF. Datoria aceasta, cumulată, se ridică la 730 de miliarde de lei vechi, cu tot cu penalități. Am discutat la nivelul Ministerului Economiei, avem asigurarea că ne vor ajuta, ca toate datoriile pe care le avem la Ministerul Finanțelor Publice și la ANAF, să le transfere AVAS-ului, urmând ca AVAS-ul să devină acționar în societate. Această conversie presupune și o hotărâre de Consiliu Local, sperăm să nu ne pună nimeni bețe în roate, pentru că este în avantajul Consiliului și în avantajul cetățenilor. Această conversie s-ar produce pe o durată de 10 ani, după care ENET-ul să răscumpere aceste acțiuni, să le anuleze și rămâne în continuare acționar tot Consiliul Local.

R.: Nu este o misiune ușoară…
M. M.: Nu. Foarte mulți au spus că este o misiune sinucigașă, dar le-am spus că nu am plan să mă sinucid.

„O creștere a prețului gazelor ar putea anula tot ce a însemnat efort de modernizare”

R.: Se anunță liberalizarea prețului la gaze. ENET-ul este un mare consumator, veți încerca să negociați un preț mai bun la gaze? Ce se va întâmpla pe viitor?
M. M.: Noi încercăm să mergem și pe negociere, însă, din păcate, GDF are poziție de monopol. Cea mai bună soluție pentru Focșani ar fi fost o conductă, de vreo 7 kilometri, care ar fi permis să ne alimentăm direct din conducta Transgaz, atunci ar fi fost o reducere a costurilor cu 25-30%. Din păcate, noi nu avem posibilitatea, din punct de vedere financiar, să facem acest lucru, investiția ar costa 2 milioane de euro. Noi vom încerca să tragem cât putem de acest preț.

R.: Credeți că, pe viitor, ar putea scădea prețul de producere a gigacaloriei sau, din contră, va crește?
M. M.: În condițiile în care instalațiile noi vor funcționa la parametrii pe care îi avem scriși în studiul de fezabilitate și în condițiile în care și instalația de transport va asigura un transport fără pierderi, am putea să ne gândim la o scădere a prețului. Depinde însă și de prețul gazelor. O creștere a prețului gazelor ar putea anula tot ce a însemnat efort de modernizare. Vedem, poate dracul nu este chiar așa de negru cum pare.
 
R.: Ce le transmiteți focșănenilor care toată vara nu au avut apă caldă? Ce se va întâmpla la anul?
M. M.: În primul rând, le transmitem scuze, pentru că nu am avut posibilitatea să livrăm agent termic, pe de o parte pentru că nu au fost gaze, pentru că nu am putut plăti la timp și pe de altă parte a fost costul pe care ni l-am asumat cu toții în momentul în care s-a mers pe ideea reabilitării rețelelor de transport. Încercăm, la anul, în funcție de ce lucrări vor fi pe restul de coloană, o soluție provizorie, astfel încât lumea să aibă agent termic. Vom face tot ce ține de noi pentru a putea să le satisfacem cerințele vizavi de căldură și apă caldă.

„Posesorii de centrale termice se vor convinge că nu este bine să stea cu o bombă în casă”

R. Unii dintre focșăneni vor să se debranșeze. Cum îi convingeți să rămână la sistemul centralizat și pe cei care au centrale individuale să revină la ENET?
M. M.: Noi vom încerca să îi convingem prin calitatea serviciilor și promptitudine. Deocamdată nu putem să le arătăm acest lucru pentru că nici nu am intrat în palier, să le arătăm că în fiecare zi vor avea apă caldă și căldură. Din momentul în care se vor termina aceste lucrări și vom ajunge la capacitatea de livrare, se vor convinge că suntem oameni serioși și ne facem treaba. Pe de altă parte, posesorii de centrale termice se vor convinge că nu este bine să stea cu o bombă în casă. Centralele termice încep să îmbătrânească, instalațiile încep să pună probleme și s-ar putea să avem peste câțiva ani evenimente neplăcute referitoare la funcționarea centralelor pe gaz.  În condițiile în care noi vom avea acea stabilitate financiară pe care vrem să o construim, atunci vor fi convinși să revină către sistemul centralizat.

R.: Cum colaborați cu Primăria, cu asociațiile de locatari?
M. M.: Cu Primăria foarte bine, cu unele asociații mai puțin bine. Din păcate, legislația este cea care lasă loc la asemenea haiducii. Noi avem contractul încheiat cu asociația de locatari. Asociațiile nu și-au constituit patrimoniul, noi nu avem o relație directă în sensul controlului activității asociațiilor de locatari, pentru că noi suntem furnizori și nu putem să îi controlăm, ci Consiliul Local îi controlează, dar nici ei nu au foarte multe pârghii și se întâmplă ce se întâmplă.

R.: În ceea ce privește distribuția pe orizontală a agentului termic, o soluție pentru a recupera mai ușor datoriile de la debitori, credeți că va fi posibilă vreodată la nivelul municipiului Focșani?
M. M.: Soluția este scumpă și nu garantează mare lucru. Poți doar să debranșezi ușor un rău platnic. Dar oamenii sunt rău platnici din mai multe motive și unul este și pauperizarea consumatorilor, oamenii nu au bani, au anumite priorități la plată și probabil noi suntem pe la coadă. Dar în general, s-au plătit facturile. Noi avem 80 de miliarde de lei vechi de adunat de la populație, din care unele sunt datorii incerte, preluate odată cu rețeaua de distribuție.

R.:
Doriți să schimbați și modul de facturare?
M. M.: Da, vrem să mergem pe facturi cu cod de bare, pentru ca oamenii să poată plăti și la bănci, pentru a le ușura plata facturii. Investiția ar fi, după calculele noastre, pentru a implementa acest sistem, de 25.000-30.000 de euro.

R.:
Pentru perioada de vară mai aveți în vedere furnizarea agentului de răcire?
M. M.: Aceasta era una dintre soluții. Din păcate, aceste servicii vor ajunge să fie plătite tot de cei care astăzi plătesc căldura. Deocamdată cred că această idee trebuie păstrată în stand-by și să ne concentrăm pe funcționarea și pe timp de vară a motoarelor termice și producerea de energie electrică, care este o sursă de bani mai sigură.

„Să nu-și facă nimeni griji că am venit să jupoi ENET-ul și să îmi umplu buzunarele”

R.: Cum colaborați cu fostul director, Valter Popescu?
M. M.: Dumnealui este consilier și colaborăm foarte bine. Apelez la expertiza dumnealui și la sistemul de relații pe care l-a stabilit cu cei cu care a lucrat atâția ani. Întotdeauna am fost un om de dialog și am colaborat foarte bine cu cei pe care i-am găsit în unitatea respectivă. Cred că marea artă a unui șef este să își capaciteze oamenii din subordine, nu să vină cu alții de casă, pentru că nu își are rostul.

R.: Ce salariu aveți?
M. M.: În condițiile în care ar ține de cald cuiva, l-aș spune cu mare plăcere, l-aș scrie pe toate gardurile din oraș. Legea face diferență clară între ce înseamnă informație publică și informație privată și aceste date, sunt date personale. Nu mă feresc de sumă, pentru că nu am furat-o și nu mi-am stabilit-o eu. Nu este mai mare față de leafa directorului tehnic decât cu câțiva lei. Ca și salariu net, același salariu îl lua și domnul Popescu, doar că dumnealui a luat indemnizația pe altă lege, care stabilea altfel structura. Să nu-și facă nimeni griji că am venit să jupoi ENET-ul și să îmi umplu buzunarele. 

„Cineva mi-a propus să îl iau pe Ulise consilier. Dar mai întâi aștept să îl deștepte capra”

R.: Ce părere aveți despre Ulise Grosu, un cunoscut personaj pe forumul ziarului nostru, la subiectele legate de activitatea ENET?
M. M.: Ulise a rămas calat pe anumite chestii pe care le tot vehiculează, dar a avut ocazia să facă ceva cât timp a fost la ENET. Eu nu am auzit de nicio soluție, nici tehnică, nici de altă natură, care să fie legată de numele lui Ulise. Că el ne spune în fiecare zi că noi ne vom deștepta așa cum țapul deșteaptă ciobanul, eu i-aș recomanda să încerce formula asta cu țapul pe el, să-l deștepte și să vină cu soluții, nu cu trăncăneală de doi bani.  
   În ceea ce privește procesul CUP-ENET, oarecum are dreptate Ulise, pentru că cele două societăți erau ale aceluiași proprietar, Consiliul Local. Când între cele două societăți au apărut divergențe referitor la cine încasează apa rece din apa caldă cred că ar fi fost normal să facă arbitraj Consiliul Local și să decidă cine încasează apa caldă și o facturează la populație. Pentru că niciunul nu a vrut să facă acest lucru, acele cantități de apă nu s-au facturat la populație, s-a ajuns în instanță și s-a dat câștig de cauză CUP-ului și acum avem o datorie consemnată de instanță de 149 de miliarde de lei, plus penalități, o sumă uriașă. Avem o eșalonare făcută, începând cu luna noiembrie, pentru că ne-a blocat CUP conturile.  Este o sumă de care nu avem cum să scăpăm. Doar să putem negocia să facem conversia datoriilor în acțiuni și să  devină și ei acționari la ENET. Ulise era atunci aici și putea să capaciteze conducerea celor două societăți astfel încât Consiliul Local să facă arbitraj și acele cantități de apă să fie facturate și acum nu mai era de dat niciun leu de la unul la altul.
   Cineva mi-a propus să îl iau pe Ulise consilier. Dar mai întâi aștept să îl deștepte capra pe el, apoi să mă deștepte și pe mine (zâmbind, n. r.).

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?