Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Subvenţii pentru crescătorii de ovine sau caprine din zonele defavorizate


   Producătorii vrânceni de lapte și carne de ovine sau caprine din zonele defavorizate ale județului pot depune, până în 15 noiembrie, cererile de plată aferente anului 2013 pentru obținerea ajutorului specific acordat din fonduri europene. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că de acest sprijin financiar pot beneficia crescătorii de ovine sau caprine persoane fizice, persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, care dețin exploatații cu cod primit de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), localizate în zonele defavorizate.
   Valoarea maximă a sprijinului pe care îl pot primi crescătorii de animale este de 6,5 euro/cap de animal, potrivit plafonului maxim alocat ajutorului financiar specific din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Pentru a primi acești bani, fermierii trebuie să depună o cerere la centrul județean APIA, precum și mai multe documente, respectiv copie după documentele de identitate, copie de pe dovada de înregistrare a solicitantului în Registrul unic de identificare al APIA, copie de pe prima și ultima pagină a registrului individual al exploatației completat și actualizat până la data depunerii cererii de ajutor, document cu datele bancare.
   Fermierii trebuie să prezinte și o adeverință emisă de la medicul veterinar care atestă că ovinele/caprinele pentru care se solicită ajutor sunt cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, iar acțiunile prevăzute sunt efectuate la zi. Nu în ultimul rând trebuie prezentată „copia Formularului de identificare F1 pentru animalele solicitate în cerere și născute în exploatație și/sau documente de proveniență, respectiv Formular de mișcare F2/factură fiscală/alte documente, pentru animalele provenite din alte exploatații, după caz”.
   Pot primi aceste subvenții fermierii care au un efectiv de animale „cuprins între 50 – 300 capete de femele ovine/caprine, inclusiv, pe beneficiar, care au vârsta de minimum 1 an la data de 31 august a anului de solicitare”. Animalele trebuie să fie identificate și înregistrate în Registrul național al exploatațiilor la data depunerii cererii, iar fermierii trebuie să dețină și registrul individual al exploatației completat și actualizat. „Femelele de ovine/caprine pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menținute, pe o perioadă de reținere de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploatației și/sau locației, situată în zone defavorizate din România, menționată în cererea de ajutor… beneficiarii trebuie să respecte și standardele de ecocondiționalitate aplicabile terenurilor agricole aparținând fermei și activităților agricole desfășurate la nivelul fermei”, se arată în comunicatul APIA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?