Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Șoferii obosiți la volan, pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic


   Sute de șoferi care efectuează transport persoane și mărfuri au fost luați la bani mărunți de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier (ISCTR), în perioada 7-13 octombrie. Acțiunea Truck&Bus s-a desfățurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizațiilor Polițiilor Europene și a vizat reducerea victimizării din accidente rutiere, prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone și transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri. Obiectivele acestei acțiuni au fost reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere, verificarea legalității transportului rutier public efectuat (marfă sau persoane) și controlul stării tehnice al vehiculelor.
    În cele șapte zile în care s-a desfășurat acțiunea, au fost verificate 188 de mașini care efectuează transport persoane. Potrivit inspectorului Aurel Cristian, din cadrul Serviciului Rutier Vrancea, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale pentru depășirea limitei legale de viteză de către șoferii de microbuze, alte 11 au fost date pentru lipsa centurii de siguranță, cinci pentru lipsa documentelor și nouă pentru alte abateri. În timpul verificărilor, polițiștii au găsit și un șofer obosit. În urma verificărilor pe care le-au efectuat, oamenii legii au constatat că șoferul nu a respectat timpii de condus-odihnă, motiv pentru care acesta a fost amendat. De asemenea, într-un alt caz, oamenii legii nu au găsit diagrama tahograf.
    În rândul transportatorilor de marfă, polițiștii au găsit și mai multe nereguli. În total, au fost trași pe dreapta pentru verificări 279 de conducători auto care efectuau transport marfă. 18 dintre ei au primit amenzi pentru că au depășit limita legală de viteză, alți 55 nu purtau centurile de siguranță, patru nu aveau documentele, iar un altul nu avea marfa asigurată. Mai grav este faptul că opt dintre mașinile de transport marfă verificate aveau defecțiuni tehnice. De asemenea, în alte două cazuri s-a stabilit că șoferii au condus prea mult, fără să se odihnească, ei fiind un adevărat pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Polițiștii ne-au spus că un alt șofer a fost amendat pentru că nu a avea diagrama tahograf. Alți 24 de conducători auto au primit amenzi pentru alte abateri săvârșite în trafic.
    Pe lângă amenzile date de Poliția Rutieră, inspectorii din cadrul ISCTR au aplicat și ei mai multe sancțiuni, în cadrul aceleiași acțiuni. În total, inspectorii de la ISCTR au dat 15 amenzi, dintre care șase pentru lipsa diagramei tahograf, cinci pentru nerespectarea timpilor de conducere-odihnă, una pentru defecțiuni tehnice și alte trei pentru alte abateri. 
   Neregulile constatate în urma acestei acțiuni sunt destul de grave. Din cauza oboselii la volan s-au produs destul de multe tragedii. În Vrancea, ultimul eveniment cauzat de oboseala la volan a fost înregistrat în septembrie, la Călimănești, unde un autocar bulgăresc, plin cu turiști ucraineni, s-a răsturnat. În urma acestui accident, doi oameni au murit, iar 19 au fost răniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?