Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sănătatea în file vechi: „În luptă pentru apărarea vieții”


   Sâmbătă, 5 iulie 1958, ziarul Milcovul publica un articol de larg interes pentru vrânceni. Articolul, intitulat „În luptă pentru apărarea vieții”, semnat de I. Èš., îi informa pe cititori despre activitatea Centrului Sanitaro-Antiepidemic, cunoscut sub numele de Sanepid. În articol se face vorbire despre rolul acestei instituții, fiind intervievat medicul Victor Costinescu, directorul Sanepidului de la acea vreme.
    „Centrul Sanitaro-Antiepidemic Focșani a luat ființă în anii regimului de democrație populară. SANEPID-ul, așa cum i se spune în mod curent, a fost creat ca unitate de șoc medical, pentru a lupta contra bolilor transmisibile. Veșnic în stare de alarmă, veșnic atent, veșnic la pîndă, Sanepid-ul a dat lovituri capitale unor boli care în țara noastră – în urmă cu 15-20 de ani – deveniseră endemice. (…) Privesc graficele în continuare: Difteria: 1950 – 89 de cazuri, în 1957 – zero cazuri. Tifosul exantematic: în 1948 – 129 de cazuri, în 1957 – 1 caz. Malaria: în 1949 – 503 cazuri, iar în 1957 – 1 caz”, scrie în articol. 
   Autorul informează apoi cititorii și despre laboratorul Sanepidu-ului, despre care scrie că „problema luptei antiepidemice, acțiunea în sine, pornește de la analiză. Aici iau naștere și se despart cele două drumuri pe care pornesc oamenii cu medicamentele în numele apărării vieții”.
   Autorul articolului își dezvăluie și aprecierea față de angajații Sanepid-ului. „(…)Uite, de exemplu, dosarul acesta. Cuprinde analiza chimică și bacteriologică a apei ce alimentează orașul Focșani efectuată între anii 1948 – 1957. Lucrarea a fost apreciată de Institutul de Igienă din Iași. De trei ani urmărim problema mezelurilor și de cinci ani se studiază bazinul Inferior al Siretului. (…) În prima linie, pe acest «front al tăcerii», Sanepid-ul Focșani alinie oameni care nu-și precupețesc forța lor intelecutală și fizică în lupta ce se dă în numele vieții. Doctor Elena Teică este și președinta comitetului de insituție și a primit insigna  Ministerului Sănătății ca evidențiată în munca medico-sanitară: felcera utemistă Gloria Petică, Mihai Toader agent, și mulți alții. M-am despărțit de acești oameni cu sentimentul de mândrie că trăiesc într-un timp lupta pentru apărarea vieții constituie o realitate (…) „.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?