Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Pensii cu 45% mai mici pentru cei ce se pensionează anticipat


    Cu toate că ieșirea la pensie înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare se penalizează cu până la 45%, mulți vrânceni aleg această variantă. Motivele sunt felurite: locurile de muncă li se desființează și e imposibil să-și mai găsească, la vârsta lor, un alt job; unii aleg această variantă care le aduce mai mulți bani decât șomajul. Alții, pur și simplu au obosit sau și-au strâns ceva bani prin conturi și nu mai vor să aibă statutul de salariați. La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea sunt înregistrați, actualmente, 214 beneficiari de pensii anticipate și 1.427 pensionari cu pensii anticipate parțiale. Despre ce înseamnă cele două categorii de pensii amintite și în ce condiții pot fi ele solicitate a explicat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

    Pensionarea anticipată parțială este cea mai solicitată formă de pensionare aleasă de vrâncenii care nu au împlinit încă vârsta standard de pensionare, dar doresc să iasă la pensie. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, în momentul de față sunt înregistrați în scriptele instituției 1427 de astfel de pensionari, 227 decizii fiind emise numai pe parcursul acestui an. „Pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă”, a declarat Adrian Juravle. 
   Cu alte cuvinte, dacă solicitantul de pensie anticipată mai are cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare, penalizarea de 0,75% se aplică pentru fiecare din cele 60 de luni, adică 60 x 0,75% = 45%. Rezultatul: pensia va fi cu 45% mai mică față de cea pe care ar fi primit-o respectivul dacă s-ar fi pensionat pentru limită de vârstă. Dacă asiguratul mai are, de exemplu, doar doi ani până la împlinirea vârstei standard și solicită pensie anticipată parțială, penalizarea va fi aplicată celor 24 de luni rămase, și anume: 24 x 0,75% = 18%. Adică, cuantumul pensiei pe care o va încasa acesta timp de doi ani, până la trecerea automată la pensie de limită de vârstă, va fi diminuată cu 18%. Legea prevede că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate.
    Singurele care scapă de penalizare și care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, sunt persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a precizat directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle.
   
Condiții de acordare a pensiei anticipate

    Pensia anticipată se acordă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. „În momentul de față avem înregistrați 214 beneficiari de pensie anticipată, 73 de decizii fiind emise pe parcursul acestui an”, a declarat Adrian Juravle.
    Nici celui ce solicită pensie anticipată nu i se ia în considerare, la stabilirea stagiului de cotizare, perioadele asimilate, adică cele în care acesta s-a găsit în vreuna din următoarele situații: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a subliniat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
   
Suspendarea plății pensiei anticipate și anticipate parțiale

    Plata pensiei anticipate și anticipate parțiale încetează începând cu luna următoare celei în care beneficiarul unei astfel de pensii se regăsește în una din situațiile următoare: desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari; funcționarii publici; cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale; persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești. 
   „Plata pensiei anticipate și anticipate parțiale încetează și atunci când persoanele respective realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale”, a detaliat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
   Consilierii locali sau județeni pot cumula veniturile obținute în această calitate cu pensia anticipată sau anticipată parțială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?