Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Centru Comunitar și Telefonul Tinerilor, lansate vineri la Focșani


   Adolescența este una dintre perioadele cele mai dificile și mai pline de întrebări din viața fiecărui om. Unii tineri se confruntă cu probleme care de care mai delicate, cum ar fi începerea vieții sexuale și tentațiile fumatului, alcoolului și drogurilor, până la probleme familiale care îi afectează, cum ar fi separarea părinților sau neputința valorificării propriului potențial. Pentru toți adolescenții care se confruntă cu astfel de dileme existențiale, a fost lansat, ieri, Centrul Comunitar pentru Tineri, în cadrul proiectului mai larg intitulat „Tinerii Vrancei”. 
   Centrul este de fapt o comunitate de oameni care doresc să ajute, prin  consiliere psihologică, dar și alte activități interactive, tineri care au trecut, de exemplu, prin drama divorțului părinților, a plecării unuia dintre părinți în străinătate sau a problemelor specifice acestei vârste. Scopul proiectului este ca tinerii să învețe să ceară ajutorul și să comunice problemele cu care se confruntă. „Centrul Comunitar pentru Tineri are ca principală misiune să ajute tinerii. Vrem să creăm un mediu activ, de interactivitate între tineri, psihologi, profesori, așa încât să existe o comunicare mai bună și atunci când aceștia au probleme să găsească un sprijin, o punte de legătură între problemele lor și soluțiile pe care, împreună, să le găsim. Vrem să creăm o comunitate de oameni și de idei și să avem rezultate. De când am început proiectul am reușit să ajutăm niște tineri, cazuri destul de grave și să încurajăm tineri foarte buni”, a spus Bogdan Gabor, inițiatorul proiectului „Tinerii Vrancei”. 
   În cadrul Centrului Comunitar pentru Tineri va funcționa și un „Telefon al tinerilor”, la care pot suna atât tinerii, cât și părinții lor, non-stop, dacă au nevoie de ajutor specializat din partea unui psiholog. „Deschidem acest telefon al adolescenților, la care pot să sune atât părinții, cât și tinerii care au probleme, care nu pot să facă față unui moment cheie din viața lor și vor primi un ajutor. Mulți sunt singuri, nu au cu cine vorbi, părinții sunt plecați în străinătate, copiii rămân cu bunicii. Confidențialitatea va fi punctul forte al acestui Centru. Mi-aș dori să sune fără teamă”, a spus psihologul Cătălina Dascălu, care va răspunde la Telefonul tinerilor, la numărul 0760.86.57.47, cu tarif normal. 
 
Elevii resimt lipsa psihologilor școlari
   Unii au nevoie, în multe perioade din viața lor de adolescenți, să fie ascultați și sfătuiți. Andreea Stanca, elevă în clasa a VIII-a la Școala nr. 3 din Focșani, resimte lipsa unui psiholog școlar. „Am avut și eu probleme cu psihologul de la școală, am simțit nevoia să vorbesc cu cineva de multe ori, însă nu l-am găsit niciodată și am apelat la alți psihologi. Îmi place acest proiect. Mulți copii se închid în ei, nu vor să vorbească despre problemele lor, dar cred că pot fi ajutați”, a spus Andreea, care face parte dintr-un grup de inițiativă la școala sa, prin care le împărtășește colegilor experiența sa în cadrul acestui proiect. De altfel, la nivelul fiecărei școli va fi creat câte un grup de inițiativă, iar elevii vor fi provocați la proiecte interactive. Unul dintre acestea va avea loc chiar la sfârșitul lunii octombrie, respectiv un workshop de comunicare, în care tinerii sunt invitați să interacționeze, fiind puși în fața unor situații reale de viață. 
   Inițiatorii Centrului Comunitar pentru Tineri doresc să creeze și un ghid al „adolescentului pe înțelesul părinților”, în care să tinerii să spună cum văd ei comunicarea cu părinții și cu profesorii, pe anumite teme, cum ar fi începerea vieții sexuale, fumatul sau consumul de băuturi alcoolice. 
   La întâlnirea de ieri au participat și partenerii în acest proiect, Răzvan Candrea, șeful Centrului de Prevenire Antidrog Vrancea, și Alina Lungu, specialist marketing la Promenada Mall, care s-au exprimat pentru o bună comunicare între tineri, părinți și psihologi, drept remediu pentru corectarea comportamentelor deviante ale unor tineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?