Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Elevii focșăneni au aflat că în Suedia studiile universitare sunt gratuite


   Câteva zeci de liceeni focșăneni au participat aseară, într-o sală de clasă de la Colegiul „Al. I. Cuza” din Focșani, la o conferință online, susținută prin Skype, de Asociația Studenților Români din Suedia. Întâlnirea, care a fost organizată de Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, a avut menirea de a-i informa pe liceenii în clasele terminale despre posibilitatea continuării studiilor în Suedia, acolo unde studiile universitare sunt gratuite, fiind finanțate în totalitate de stat.  
   Codrin Bostan, directorul Departamentului de Mobilitate, Informare, Formare și Consiliere din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, a mediat această întâlnire, care a fost doar audio, cu studenții români din Suedia. Aceștia au prezentat procesul de admitere la una dintre universitățile suedeze, care începe printr-o simplă înscriere online. Pentru elevii care sunt în clasa a XII-a, prima sesiune de înscrieri este aprilie-mai, însă locuri sunt suficiente și în a doua sesiune, din toamnă, au menționat studenții români de acolo. Ulterior înscrierii, elevii trebuie să trimită un dosar de admitere, care cuprinde copii după actul de identitate, foaia matricolă și diploma/adeverința de Bacalaureat. De asemenea, trebuie obținute o serie de acte necesare plecării și șederii în străinătate, precum pașaport biometric, card european de sănătate și, nu în ultimul rând, un card bancar. 
   Important de știut este faptul că, în primii doi ani, studenții trebuie să se auto-susțină, însă, după această perioadă pot primi o bursă consistentă din partea statului suedez. „Studenții pot beneficia de o bursă după primii doi ani de studii, în valoare de 900 de euro lunar. Aceasta este compusă din 300 de euro nerambursabili și alți 600 de euro, sub forma unui împrumut pe care trebuie să îi restituiți după ce obțineți un loc de muncă. Dacă în 15 ani după ce vă terminați studiile nu vă găsiți un loc de muncă, acest împrumut se prescrie. De asemenea, nu sunteți condiționați să rămâneți în Suedia”, le-a transmis elevilor focșăneni una dintre membrele Asociației Studenților Români din Suedia. 
   Cât privește viața de student, în Suedia campusurile arată foarte bine, spun cei de acolo, iar fiecare student are camera lui, pentru că se pune bază pe intimitatea fiecăruia. Prețul unui camere la cămin este cuprins între 180 și 300 de euro, în capitala Stockholm. 
   Cei interesați să urmeze studii în Suedia, una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa, pot beneficia de ajutorul și experiența studenților români care studiază deja acolo, aflând mai multe informații de pe site-ul dedicat asociației, pe www.studentsuedia.se, care are ca moto: „Dacă crezi că educația este scumpă așteaptă să vezi cât te va costa ignoranța ta” (John M. Capozzi). De asemenea, puteți adresa întrebări și pe adresa de email studentsuedia@gmail.com.  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?