Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Medicul Nicolae Moise, anchetat de DNA


   Medicul Nicolae Moise, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Focșani, a intrat în atenția procurorilor anticorupție, sesizarea fiind făcută de Ministerul Sănătății, ca urmare a unor nereguli constatate în urma unor controale interne. Medicul Moise a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.
 
   Fostul director al Spitalului Județean de Urgență Focșani, medicul Nicolae Moise, se află în atenția procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție- Serviciul Teritorial Galați. El este bănuit de fapte de natură penală, comise pe vremea când era managerul Spitalului Județean. Într-o notă de informare a Guvernului României, referitoare la situația plângerilor penale/ sesizărilor depuse de Ministerul Sănătății (MS) referitoare la fraude și nereguli comise înainte de 07 mai 2012, se arată că „o sesizare a fost depusă la o structură teritorială din subordinea Direcției Naționale Anticorupție, cu privire la posibile fapte de natură penală constatate în urma controalelor interne efectuate la Spitalul Județean de Urgență Focșani, fapte săvârșite de managerul spitalului”. Ori înainte de 7 mai 2012, manager al Spitalului Județean era chiar Nicolae Moise.
   Corpul de Audit al MS a efectuat un audit intern la Spitalul Județean, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul din Vidra în perioada 15 iulie-15 august a.c.
   Potrivit reprezentanților MS în urma auditului intern au fost scoase la iveală mai multe ilegalități privind încheirea unor contracte. „În perioada 08-12.07.2013, în baza OMS nr. 849/05.07.2013 și Ordinului CNAS nr. 381/04.07.2013, o comisie mixtă a efectuat un control la nivelul Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani, județul Vrancea. Conform raportului de control, reprezentanții MS și CNAS au constatat o serie de deficiențe privind încheierea și derularea unor contracte încheiate de spital. În acest sens, echipa de control a dispus unității sanitare, consiliului de administrație o serie de măsuri pentru perioada următoare De asemenea, s-au sesizat și alte instituții abilitate cu privire la aspectele scoase în evidență de raportul de control”, ne-a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS.

ITM Vrancea verifică Spitalul Județean

   De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea vor efectua, în perioada următoare, o serie de verificări la Spitalul Județean, în urma unor sesizări făcute de auditul intern din cadrul MS. „Am primit o adresă însoțită de xerocopie a raportului de audit de la Ministerul Sănătății prin care suntem informați să analizăm și să dispunem în conformitatea competențelor instituției noastre. Vom dispune un control pentru verificarea aspectelor sesizate în raportul de audit al Direcției de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Sănătății”, ne-a declarat Eliza Botezatu, inspector șef al ITM Vrancea.
   Potrivit unor surse, una dintre faptele pentru care medicul Moise ar fi anchetat de procurorii DNA s-ar referi la „angajări false”. Mai exact, în perioada 2010-2012, Moise ar fi angajat aproximativ 30 de persoane, prin diferite tertipuri. Surse oficiale ne-au declarat că era organizat concurs pentru ocuparea unui post temporar vacant, iar după o anumită perioadă, persoana câștigătoare era transferată pe un post vacant pe perioadă nedeterminată. Postul temporar vacant era din nou liber, fiind organizat un nou concurs. S-a ajuns astfel în situația ca pe un astfel de post să fie angajate mai multe persoane, până să fie redat titularului de drept. Astfel de concursuri ar fi fost organizate, potrivit unor surse, în Secția de Pediatrie, angajații fiind apoi transferați în secțiile ORL, condusă chiar de Moise, sau Psihiatrie. 
    Reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au contactat pe medicul Nicolae Moise, pentru a-i consemna punctul de vedere, însă acesta a refuzat orice dialog. „Nu am ce discuta cu tine!”, a spus medicul Moise reporterului „Monitorul de Vrancea”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?