Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ce se întâmplă în corpul tău când renunţi la fumat


   Un infografic având ca sursă un program de renunțat la fumat inițiat de Universitatea Stanford explică schimbările benefice care au loc în organism odată cu renunțarea la fumat, începând chiar de la 20 de minute de pauză de la viciu. Astfel, în primele 20 de minute în care un fumător nu aprinde o nouă țigară, presiunea sângelui, temperatura corpului și pulsul vor scădea la un nivel normal, potrivit infograficului realizat de huffingtonpost.co.uk, pe baza unor informații publicate pe stopsmoking.stanford.edu/facts.html.
   În timp de opt ore, respirația specifică datorată fumatului dispare, nivelul de monoxid de carbon – aceeași substanță chimică produsă de automobile ca reziduu – din sânge scade, iar nivelul de oxigen crește până la nivelul normal. În 24 de ore de la ultima țigară riscul unui atac de cord scade, iar în 48 de ore terminațiile nervoase încep să se regrupeze și abilitatea de a simți mirosul și gustul crește.
   Riscul unui atac de cord ajunge la un nivel apropiat de cel normal abia la doi ani după renunțarea la țigări, iar numai după 15 ani riscul unei boli cardiace devine egal cu cel al cuiva care nu a fumat niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?