Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Obştile vrâncene au câştigat procese DE MILIARDE cu statul român


   Obștile vrâncene au câștigat procesele în care cereau despăgubiri de miliarde de lei vechi din partea statului pentru lemnul pe care nu îl pot tăia din pădurile de protecție. Demersul obștilor era întemeiat pe textul Codului Silvic, act care prevede achitarea de compensații financiare pentru pădurile unde sunt restricții în recoltarea de masă lemnoasă. Însă această prevedere nu a fost respectată de guvernările pedeliste în 2010 și 2011, motivul invocat fiind că aceste compensații sunt considerate ajutor de stat de Comisia Europeană. Până acum, doar Obștea Hăulișca a reușit să încaseze compensații pentru circa 700 hectare de pădure. Alte obști au obținut decizii definitive prin care trebuie să primească aceste compensații, iar acum caută soluții legale pentru a obține banii.

   Obștile vrâncene de pe Valea Putnei au obținut mai multe sentințe definitive în pricesele demarate în ultimul an cu statul român reprezentat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) pentru a primi compensații reprezentând contravaloarea produselor forestiere pe care proprietarii nu le recoltează. Cele opt obști care formează Asociația Obștilor Văii Putnei au cerut milioane de lei statului român în contul anilor 2010 și 2011. În cele din urmă, magistrații le-au dat dreptate obștenilor și au arătat că trebuie să primească aceste compensații de la statul român.
    Obștea Vidra Tichiriș, Obștea satului Coza, Obștea Păulești, Obștea Viișoara, Obștea Negrilești, Obștea Hăulișca au obținut decizii în instanță prin care statul român ar trebui să achite aceste compensații. Achitarea acestor fonduri este prevăzută chiar în Codul Silvic și, cel puțin teoretic, banii ar fi trebuit să fie prevăzuți în bugetele din fiecare an. Legea 46 din 2008, Codul Silvic, prevede „acordarea unor compensații reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă”.
    Anual însă, obștenilor li s-a spus că nu sunt bani la bugetul statului, iar singura soluție a fost acționarea în instanță pentru obținerea compensațiilor. Motivul invocat de stat pentru a refuza plata compensațiilor a fost că acestea sunt considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană. În schimb, statul prin instituțiile de control îi obligă pe proprietarii de pădure să nu taie niciun lemn în suprafețele considerate de protecție.
    Cronologic, prima Obște care a avut curajul să dea statul român în judecată a fost Obștea Hăulișca. Aceasta a și primit compensații financiare pentru circa 700 hectare de pădure. Ulterior, modelul a fost preluat de celelalte obști vrâncene care au asemenea păduri. În noiembrie 2012, Obștea Vidra Tichiriș a obținut în instanță compensații de 330 mii lei. „Obligă pârâta să avizeze favorabil în vederea decontării, situația calculului sumelor cuvenite drept compensații reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează în sumă de 330.998,60 lei”, se arată în decizia magistraților.

Cei mai mulți bani merg la Obștea Coza

    Cea mai mare sumă o are de primit Obștea satului Coza. Magistrații au decis că aceasta ar trebui să primească 562 mii lei. Președintele Obștii satului Coza, Vasile Ursu, spune că așteaptă acum să primească banii de la stat. Acesta a explicat că din cele patru mii de hectare, doar 670 pot fi exploatate pentru că celelalte mii de hectare sunt considerate suprafețe de protecție.  „Compensațiile sunt pentru terenurile de pe care nu putem exploata masa lemnoasă. Noi plătim toate taxele, paza, lucrările silvice, dar nu avem voie să tăiem. Avem hotărâre definitivă prin care obținem acești bani, însă de la ITRSV ni s-a spus că nu au fost prevăzuți bani în buget și să așteptăm în trimestrul patru din acest an. Dacă vom câștiga în instanță, banii pe care îi vom primi îi vom folosi pentru lucrările la păduri, la plantări, lucrări de îngrijire. Nu putem să îi folosim în alte scopuri”, a afirmat Vasile Ursu.
    La Obștea Negrilești, magistrații au dat două sentințe favorabile definitive pentru o sumă care depășește 170 mii lei. Președintele Obștii, Răzvan Pantazică ne-a spus că sunt urmate procedurile legale pentru recuperarea sumelor datorate. „Noi avem peste 700 hectare în grupa de protecția și pentru că nu am primit aceste compensații am apelat la instanța de judecată. Am obținut decizii definitive, iar acum încercăm să recuperăm acești bani”, ne-a declarat președintele Obștii, Răzvan Pantazică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?