Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Cardurile de sănătate, distribuite de primării şi Poştă


   Victorie pentru medicii de familie. Aceștia nu vor fi nevoiți să mai distribuie cardurile naționale de sănătate. Un proiect de lege lansat ieri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de distribuție a cardurilor naționale de sănătate către pacienți. Astfel, acestea vor fi distribuite prin intermediul primăriilor, în mediul rural, și prin intermediul serviciilor poștale în mediul urban.
    Medicii de familie sunt mulțumiți de această măsură și de faptul că ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, s-a ținut de promisiune. „Ministrul Sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, s-a ținut de promisiunea potrivit căreia medicii de familie nu vor fi implicați în procesul de distribuire al cardurilor de sănătate. Îi mulțumim pe această cale domnului ministru pentru că a înțeles că noi nu suntem poștași, ci medici”, spune medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
    Potrivit proiectului de modificare a Legii 95/2006, costurile de distribuție ale cardurilor vor fi suportate din Fondul Naționale Unic al Asigurărilor de Sănătate, iar primăriile și serviciile poștale care se vor ocupa de distribuirea lor trebuie să încheie protocoale cu casele de asigurări de sănătate.  „Distribuția cardurilor către asigurați se realizează: a)Prin primării și serviciile locale de evidență a populației, pentru mediul rural și localitățile urbane cu o populație de până la 15.000 de locuitori; b)Prin serviciile poștale, pentru mediul urban, respectiv localitățile cu o populație mai mare de 15.000 locuitori; c) Prin casele de asigurări de sănătate, numai în situația în care distribuția cardurilor nu poate fi realizată prin modalitățile prevăzute la lit. a) și lit. b) (…) În vederea punerii în aplicare a prevederilor alin. (4) literele a) și b), casele de asigurări de sănătate urmează a încheia protocoale, cu entitățile care vor realiza distribuția cardurilor, în aceste condiții”, se arată în proiectul de lege.
    În normele de aplicare ale legii cardului, publicate în anul precedent, se preciza că medicii de familie vor fi singurii responsabili de distribuirea cardurilor către pacienții înscriși pe listele lor. Medicii de familie s-au opus vehement încă de la început și după mai multe întruniri cu oficialii din Minister și-au câștigat dreptul de a nu distribui cardurile.

Peste 200 de mii de vrânceni vor avea card de sănătate
   
   Din cele peste 269 de mii de persoane asigurate la nivelul județului Vrancea, vor primi carduri 200 de mii. Celelalte 69 de mii nu vor primi carduri deoarece este vorba despre persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani.  Pe cardul de sănătate vor fi imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate, data expirării cardului național de asigurări sociale de sănătate. Pe cipul cardului național de asigurări sociale de sănătate vor fi înregistrate următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule, după deces, datele de contact ale medicului de familie.
    Persoanele asigurate vor avea obligația prezentării cardului național de sănătate pentru a primi servicii medicale de la furnizorii aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate atrage de la sine acordarea acestor servicii doar contra cost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?