Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Reducerea TVA nu se aplică restaurantelor sau firmelor de catering


   Finanțiștii vrânceni îi avertizează pe patronii restaurantelor sau firmelor de catering să nu reducă cota de TVA chiar dacă furnizează și pâine sau produse de panificație. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată, într-un comunicat, că de la 1 septembrie a fost redusă la 9% cota de TVA aplicată pentru livrările de pâine și produse de panificație. Reducerea TVA nu se aplică și pentru serviciile de restaurant sau catering, pentru care se aplică în continuare cota standard de 24%.
   Potrivit finanțiștilor, chiar dacă pe facturile sau pe bonurile fiscale emise clienților pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering „se evidențiază în mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include și pâinea sau produsele de panificație), pentru prestările de servicii, și implicit pentru toate componentele acestora, nu se analizează distinct din punct de vedere fiscal, se aplică în continuare cota standard de TVA de 24%”.
   „Din perspective fiscală și implicit și din punct de vedere al aplicării cotei de TVA, nu se analizează distinct fiecare dintre elementele componente ale prestării serviciilor de restaurant sau de catering (care de altfel constituie un întreg din punct de vedere fiscal așa cum rezultă din dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 282/2011- Serviciile de restaurant și de catering reprezintă servicii care constau în fumizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora. Fumizarea de produse alimentare si/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spațiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului), întrucât o astfel de abordare ar conduce la o divizare artificială a operațiunilor, în speță a prestărilor de servicii, și la încălcarea prevederilor legislației naționale și europene și totodată a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se arată în comunicatul fiscului vrâncean.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?