Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sfaturi de la poliţişti pentru elevi şi părinţii acestora


Polițiștii vrânceni vor fi prezenți, astăzi, în zona tuturor unităților de învățământ din județ. Oamenii legii vor să se asigure că deschiderea anului școlar 2013-2014 nu va fi marcată de incidente nedorite. De altfel, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali vor acționa pentru prevenirea incidentelor în unitățile de învățământ și în apropierea acestora pe durata întregului an școlar.

    Zeci de polițiști vrânceni vor fi prezenți, astăzi, în vecinătatea unităților de învățământ de pe raza județului pentru a fi alăturii de copii, care astăzi vor începe un nou an șoclar. Polițiști de ordine publică, de la rutier, dar și din alte structuri, vor acționa, suplimentar față de dispozitivul curent, în zona unităților de învățământ. Ei vor acționa pentru depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care prin comportamentul sau activitățile pe care le desfășoară, afectează climatul de siguranță publică. De asemenea, echipajele de poliție rutieră vor fi prezente în zona intrărilor în școli, la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri.
    „Luni, 16 septembrie, polițiștii vor fi alături de elevi, părinți și cadre didactice cu ocazia începerii unui nou an de învățământ. Siguranța în școli și în zona acestora este o prioritate a Poliției Române. Reamintim faptul că ponderea activităților preventive și de combatere a infracționalității în mediul preuniversitar au fost desfășurate, în anul școlar trecut, de Poliția Română, 80% din totalul efectivelor angrenate fiind polițiști. Pentru un an școlar în siguranță, a fost elaborat și aprobat la nivelul MAI, MEN și MDRAP, Planul Național Comun de Acțiune – cadru în domeniul asigurării protecției unităților de învățământ, a siguranței elevilor și a personalului didactic și de prevenire a delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente. Măsurile pe care le vor lua polițiștii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acțiuni educative, verificarea modului de supraveghere și pază a unităților școlare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și acordarea sprijinului de specialitate, precum și activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare, sesizate prin «112» și combaterea absenteismului școlar. Poliția vrânceană urează tuturor elevilor mult succes și numai realizări în noul an școlar!”, a transmis inspectorul principal Adrian Dochioiu, de la biroul de presă al IPJ Vrancea.

Sfaturi de la polițiști pentru părinți și copii

    Oamenii legii au câteva sfaturi pentru părinți și copii. Unul dintre sfaturile date părinților este acela de a încuraja copilul să povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă și cum își petrece timpul liber. De asemenea, este recomandat ca părinții să supravegheze mereu ce sumă de bani are asupra sa și cum o cheltuie, dar și să petreacă cât mai mult timp împreună. „Implicați-l în activități sportive sau artistice, în funcție de aptitudini, nu îl lăsați să petreacă prea multe ore în fața calculatorului și nu-i permiteți să stea seara afară, până la ore târzii”, transmit polițiștii.
    Oamenii legii le recomandă copiilor, când sunt pe drum, să respecte regulile de circulație și să nu alerge pe trecerile de pietoni. Trebuie să evite zonele slab iluminate sau mai puțin circulate atunci când își fixează un traseu pentru școală și să nu întârzie pe drum. De asemenea, trebuie să parcurgă acest drum împreună cu alți colegi, mai ales dacă la ieșirea de la ore este seară. Un alt sfat este evitarea utilizării telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu se asculte muzică la căști atunci când copiii se deplasează pe drumurile publice, deoarece atenția le este, astfel, mult diminuată. Elevii nu trebuie să accepte compania unor persoane necunoscute și să nu primească nimic de la acestea, indiferent ce spun, și să nu aibă asupra lor sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenția infractorilor.
    Copiii nu trebuie să se implice în altercații și să sune la 112 dacă sunt în pericol sau martorul unei infracțiuni. Trebuie să își aleagă cu grijă prietenii și să evite compania celor violenți și obraznici și își păstreze calmul când discută în contradictoriu, să nu recurgă niciodată la violență pentru a își impune părerile. De asemenea, trebuie să solicite sprijinul profesorilor atunci când sunt implicați într-o altercație sau sunt martorii unor violențe verbale sau fizice și să aibă grijă de lucrurile personale și de bunurile școlii.
   În timpul pauzelor, nu trebuie să părăsească incinta școlii sau curtea unității de învățământ și să semnaleze profesorilor prezența unor străini în școală sau în curte, mai ales dacă aceștia încearcă să atragă elevii în discuții sau să le ofere vreun bun. Nimeni nu are dreptul să amenințe elevii sau să le vorbească urât. Aceștia trebuie să le spună imediat prăfesorilor sau părinților dacă sunt agresați în vreun fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?