Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Fermierii nu vor să plătească pentru alegerile la Camera Agricolă


   Alegerile de la Camera Agricolă din Vrancea sunt blocate deoarece fermierii nu își asumă plata cheltuielilor legate de procesul electoral. Noua lege a Camerelor Agricole prevede că toate cheltuielile cu alegerile pentru desemnarea membrilor conducerii acestor instituții nu mai sunt suportate din fonduri publice ci doar din contribuțiile membrilor sau alte surse de finanțare. În plus, noile Camere Agricole sunt definite ca organizații neguvernamentale, fără nicio legătură cu bugetul public. Ori, la nivelul județului nu au fost fermieri care să își anunțe disponibilitatea de a finanța organizarea unor alegeri.
    Pe de o parte, marii fermieri nu sunt dispuși să plătească pentru aceste alegeri, iar la vot să nu poată dispune asupra majorității locurilor din conducerea Camerei. Pe de altă parte, micii fermieri, țăranii care lucrează câteva hectare, nu au bani și nici nu sunt foarte interesați de o instituție despre care nu știu foarte multe lucruri. Situația este una generală la nivelul țării, în doar două județe – Timiș și Suceava – fiind organizate până acum alegeri pentru noile Camere Agricole. Însă nici aici situația nu este extraordinară, după cum recunoaște Costel Ichim, președintele Sindicatului Å¢ăranilor Propact. Astfel, la Suceava au participat la alegeri doar puțin mai mult de 7% din cei peste o sută de mii de fermieri cu drept de vot.
    Blocajul generat de noile condiții de înființare și de funcționare a Camerelor Agricole este recunoscut de sindicaliștii țăranilor de la Propact care însă acuză și apatia de la Comitetul de inițiativă din Vrancea, care nu s-ar fi întrunit decât o singură dată în acest an. În acest sens, ei cer întrunirea de urgență a Comitetului și organizarea de alegeri. „Am acceptul membrilor comisiei Comitetului de inițiativă să solicităm subprefectului Cristi Misăilă întrunirea de urgență a Comitetului de inițiativă și organizarea de alegeri”, a afirmat Costel Ichim.
    Subprefectul a precizat că alegerile vor avea loc atunci când fermierii se vor oferi să susțină financiar acest proces electoral. Reprezentantul Guvernului a explicat că în bugetul instituției nu este prevăzut niciun leu pentru organizarea de alegeri la Camerele Agricole. În plus, acestea sunt ONG-uri și nu pot fi finanțate de la bugetul de stat. „În ședința Comitetului de Inițiativă de acum două luni s-a discutat problema referitoare la finanțarea alegerilor și am cerut precizări de la Ministerul Administrației și Ministerul Agriculturii. Ni s-a răspuns că nu sunt alocate fonduri, iar dacă nu avem bani, nu putem organiza alegeri. Trebuie tipărite buletine de vot, trebuie plătiți membrii secțiilor de votare, iar în bugetul Instituției Prefectului nu sunt bani pentru alegeri la Camerele Agricole. Le-am spus fermierilor să vină cu soluții de finanțare și le stăm la dispoziție pentru organizarea acestor alegeri, însă nu s-a întâmplat nimic”, ne-a declarat subprefectul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?