Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Mariana Câmpeanu: Este exclusă restricţionarea liberei circulaţii în UE pentru lucrătorii români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014


   Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, la finalul vizitei oficiale întreprinse în Olanda, că nu se mai poate pune problema restricționării liberei circulații în Uniunea Europeană pentru lucrătorii români și bulgari, de la 1 ianuarie 2014, iar autoritățile din Regatul Å¢ărilor de Jos sunt preocupate de combaterea eficientă a exploatării lucrătorilor migranți și a dumpingului social. „Am ajuns, duminică după-amiază, în Olanda și am avut la Ambasada României o întâlnire de lucru cu reprezentanți de marcă ai mediului guvernamental, social și de afaceri, cu participarea consulului general onorific al României și a ambasadorului Olandei în România, Matthijs van Bonzel. Practic, am abordat temele conferinței de azi (luni – n.r.) la nivel înalt care au vizat libera circulație a lucrătorilor în Uniunea Europeană. Foarte multe discuții s-au axat pe găsirea celor mai bune metode pentru a combate exploatarea lucrătorilor migranți și a dumpingului social’, a spus Mariana Câmpeanu. 
   Întrebată dacă, în Olanda, s-a manifestat îngrijorare cu privire la eventuala „avalanșă” de lucrători români și bulgari, începând din ianuarie 2014, ministrul Muncii a confirmat existența unor asemenea temeri, iar mesajul transmis la reuniunea la nivel înalt și în interviurile acordate presei olandeze s-a axat, în principal, pe „drepturile pe care trebuie să le aibă lucrătorii migranți, pentru că nu se pune problema restricționării în continuare a mobilității în UE’. „De altfel, în urma discuțiilor care au avut loc, atât în sesiunea plenară a reuniunii, cât și în sesiunile tematice, a rezultat o opinie aproape unanimă că nu putem să restricționăm libera circulație a lucrătorilor, dar, în același timp, trebuie să le asigurăm drepturi egale cu ceilalți cetățeni ai țării unde ei merg să lucreze’, a adăugat Câmpeanu. 
   Aceasta a precizat că un europarlamentar olandez a susținut, în cadrul reuniunii, o alocuțiune în care a subliniat necesitatea identificării acelor metode și măsuri prin care să fie asigurate drepturi egale pentru toți lucrătorii, indiferent din țara de unde provin sau unde vor să lucreze, temă susținută și de reprezentanții țării-gazdă, aceștia subliniind că „trebuie combătută exploatarea lucrătorilor, dumpingul social, simultan cu asigurarea acelorași drepturi pentru toți lucrătorii”
   În altă ordine de idei, ministrul român al Muncii a arătat că urmează să semneze, marți, în Belgia, un protocol de colaborare și că va vizita un oraș unde se derulează un program pentru integrarea populației rome. „Cred că și schimburile de opinii pe care le voi avea în Belgia cu ministrul Ocupării, Monica De Coninck, vor fi pe aceeași linie de promovare a liberei circulații și a drepturilor lucrătorilor’, a încheiat șeful de la Muncă. 
   Luni, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România, Mariana Câmpeanu, a efectuat o vizită oficială în Regatul Å¢ărilor de Jos, la invitația omologului său, Lodewijk Asscher.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?