Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Contre între CAS şi medicii de familie privind eliberarea documentelor medicale în cazul copiilor


   Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea și cei ai Patronatului Medicilor de Familie Vrancea au păreri diferite în ceea ce privește eliberarea documentelor medicale pentru copii. În timp ce primii susțin că documentele trebuie eliberate gratuit, ceilalalți spun că trebuie percepute taxe.
   Într-un comunicat de presă emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se precizează eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit, de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale ale contractului-cadru și ale normelor de aplicare a acestuia, chiar dacă părinții nu sunt asigurați. În comunicatul CNAS se precizează că „analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie”. La rândul său, președintele CAS, Mihai Copaci, spune că „medicii de familie au obligația de a le elibera în mod gratuit părinților bilete de trimitere pentru efectuarea de analize medicale necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate”.
   În replică, medicii de familie susțin că documentele medicale eliberate la solicitare sunt taxabile. Ei spun că în anii trecuți, atunci când au eliberat bilete de trimitere pentru efectuarea de analize gratuite necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate, CAS a refuzat să le deconteze. „Documentele eliberate gratuit sunt rețeta și scutirea medicală, iar în caz de boală biletul de trimitere. Nu are importanță dacă parinții sunt sau nu sunt asigurați. Documentele medicale la solicitare, aviz tabără, aviz concursuri, etc., cerute de diferite autorități sunt taxabile la tarifele afișate ale fiecărui cabinet. Analizele gratuite se pot recomanda în caz de boală, pentru stabilirea, confirmarea sau susținerea unui diagnostic sau în cadrul examenului de bilanț anual, la care ar trebui să se prezinte fiecare român în luna de naștere. Medicii din Vrancea au avut imputate astfel de analize recomandate la copii sănătoși, în vederea intrării în gradiniță/creșă! Oare domnul președinte (Copaci-n.r.) a uitat acele imputări?”, se întrebă medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
   La înscrierea copiilor în colectivități, părinții trebuie să prezinte un aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie, abia după ce a fost efectuat un set de analize medicale, mai exact un exudat nazal, exudat faringian, examen coprocultură și examen coproparazitologic. Pentru că analizele sunt considerate investigații medicale la cerere, acestea trebuie plătite. În funcție de laboratorul ales de părinți, un set complet de analize poate costa între 50 și 100 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?