Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Escrocherie pe spatele fetiţei cu oase de sticlă


   Georgeta Bodolan, mama Anamariei Bodolan, fetița de doi ani și jumătate din Ruginești, suferindă de maladia Lobstein (boala oaselor de sticlă), al cărei caz a fost relatat în cotidianul nostru, trăiește clipe de coșmar după ce a aflat că niște indivizi care se dau drept reprezentanți ai unor asociații și fundații, umblă prin satele Vrancei cu poza fiicei sale și cer bani de la populație. Femeia a spus că a depus, ieri, o plângere la poliție, împreună cu câteva chitanțe eliberate de respectivii indivizi unor cunoștințe. „Măcar ăștia au dat chitanțe oamenilor de i-au făcut să creadă, dar zilele trecute au venit femei din sat să-mi spună că au donat bani pentru Anamaria unui om care le-a trecut numai pe un caiet! Nici măcar chitanță nu le-a dat! Eu nu știu ce fel de oameni sunt ăștia, ce suflet au să  facă atâta rău! Cine ne mai donează acum bani, cine mai are încredere după ce s-au dus ei și au jecmănit oamenii în numele fetei mele?! Că mi-au spus că au venit și câte trei persoane să ceară bani pentru același caz!”, a spus, extrem de supărată, Georgeta Bodolan. 
   Atenționăm cititorii care doresc să contribuie la binele celor aflați în necaz, despre care relatăm în cotidianul nostru, să nu dea cu niciun chip bani indivizilor care le bat la ușă în numele acestora! La fiecare articol publicăm contul și datele de contact ale familiei, iar pentru verificare, oricând putem fi contactați la redacție, la telefon 0237.224.555, pe email la adresa redactie@monitorulvn.ro sau pe adresele de email ale redactorilor noștri care sunt publicate la fiecare articol, lângă numele lor! 
   Să pândești apariția prin ziare a articolelor ce relatează cazuri disperate de copii ce trec prin suferințe crâncene și apoi să te apuci să bați la porțile oamenilor și să ceri bani pentru aceștia, bani care niciodată nu vor ajunge la ei, este un gest nu doar incalificabil, ci chiar penal! Dar ce fel suflet pot avea, cum se mai pot numi oameni acești indivizi care, profitând de ignoranța și credulitatea omului simplu, se dau ca venind din partea cine știe căror asociații și fundații (care poate există și habar n-au ce se întâmplă sub denumirea lor) și fură, pur și simplu, cetățenii, fără niciun scrupul! Åži asta, în numele unui pui de om grav bolnav!  
   Desigur, oricare dintre noi a văzut, prin zonele aglomerate din orașe, persoane care, sub pavăza unor poze cu copii suferinzi și fluturând câte o legitimație, agață trecătorii încercând să-i convingă să dea un ban. Dacă prin orașe aceștia nu prea mai au succes, pe la sate se pare că încă mai adună leu peste leu, mizând pe spiritul creștin, pe ignoranța și credulitatea sătenilor. „Dacă m-a mințit, păcatul lui să fie!”, obișnuiesc locuitorii din mediul rural să spună, în caz că-i bântuie vreo îndoială după o astfel de vizită. Păcatul va fi, cu siguranță, al individului, dar și banii vor fi tot ai lui, în timp ce respectivul copil rămâne fără niciun ajutor!

„Am apelat la o singură Asociație”
   În această situație s-a trezit, pe negândite, Georgeta Bodolan, mama micuței Anamaria pentru care cotidianul nostru a făcut, în luna iulie, o campanie de presă. După ce situația fetiței afectată grav de maladia Lobstein (boala oaselor de sticlă) a apărut în Monitorul de Vrancea, solidari cu suferința ei și înțelegând câtă nevoie are de bani pentru protezele care trebuie să îi fie implantate de medicul Gheorghe Burnei, la Spitalul „Marie Curie” din capitală, oameni cu suflet din județ au început să doneze. Ei au trimis diverse sume de bani în contul ce a fost publicat în același articol sau au contactat direct familia, astfel încât banii au ajuns acolo unde trebuie. 
   Paralel, indivizi fără scrupule, care s-au dat reprezentanți ai unor ONG-uri, despre care n-a auzit nimeni în Vrancea – dar care pot foarte bine să existe și să li se folosească și lor, fraudulos, denumirea – s-au apucat să umble prin sate și să bată la porțile oamenilor de bună credință cerând bani în numele acestei fetițe! Åži de strâns, au strâns! Georgeta știe sigur asta, pentru că diverși cunoscuți ce locuiesc prin câteva comune ale județului i-au transmis că au donat bani pentru Anamaria, trimisului unei fundații umanitare! „Când am auzit așa ceva, a căzut cerul pe mine! Mai ales că eu nu m-am dus alundeva decât la ziar și la o singură Asociație care se numește «Viitorul copiilor contează» din Focșani. La această Asociație am lăsat actele fetei, am vorbit față în față și mi-am dat acordul pentru strângere de fonduri. Åži într-adevăr, am primit de la ei 2500 de lei acum două zile, și le mulțumesc din suflet. Dar cu alte fundații n-am vorbit, n-am dus vreun act, n-am dus nimic, n-au acordul meu, nu-i cunosc! Cei care mi-au spus că au donat mi-au povestit că indivizii aveau poza Anamariei care a apărut în ziar! Cu asta umblau și dădeau chitanțe, de aia au crezut că e adevărat! Mi-au trimis și chitanțele, dar eu nu am auzit niciodată de asociațiile astea!” a explicat Georgeta, disperată. 
   Mai mult, ea a povestit că pe perioada cât a fost plecată la spital la București cu fiica sa, pentru tratamentul pe care aceasta îl face periodic pentru întărirea oaselor, un alt individ a umblat chiar prin Ruginești, cerând, de asemenea, bani de la oameni pentru Anamaria, fără chitanțier, doar cu un caiet și-un pix. Tupeu, nu glumă! „Când m-am întors, m-am trezit că vin femeile la mine și-mi spun că au donat bani pentru fată. Mi-au zis că cel care a venit le-au trecut numele pe un caiet, nici măcar nu le-a dat vreo chitanță, vă dați seama?!”, a mai relatat Georgeta. 
„Cu același caz au venit trei persoane!”
   Mama Anamariei a rămas fără cuvinte când oamenii din comuna ei sau din alte localități i-au transmis că le-au bătut la poartă, pentru cazul fetiței sale, și câte trei indivizi, fiecare de la alt ONG. „Vă rog să mă credeți că am ajuns la disperare! După ce că ne chinuim ca Iisus pe cruce să facem rost de banii care îi trebuie fetei pentru proteze, și care înseamnă 8000 de euro numai pentru un picior, acum ne-am trezit cu nemernicii ăștia! Păi cum să mai creadă oamenii și să mai doneze, când le bat la poartă câte trei pentru același lucru! M-am simțit îngrozitor când au venit să mă întrebe la câte asociații și fundații m-am dus, de au venit atâția după bani! Le-am explicat că eu nu am vorbit cu nimeni! M-am dus la postul de poliție din comună și am spus ce se întâmplă, m-am dus și la primar și am întrebat dacă a dat adeverință cuiva că are voie să strângă bani prin sat în numele fetei mele! Toți au zis că nu știu nimic! Păi vine lumea și îmi tot zice, am dat pentru fata ta, am dat pentru fata ta, și la fata mea nu a ajuns nimic! Așa că fac plângere la poliție, că nu se poate așa ceva! Nouă chiar ne trebuie bani și cu ce au făcut ăștia, nu ne mai dă nimeni nimic, și e sănătatea fetei la mijloc!”, a spus Georgeta. 
„Nu cunosc această persoană”
   Cele câteva chitanțe care au ajuns în mâinile Georgetei de la diverse persoane din județul nostru care au donat cu bună credință, provin, după cum scrie pe ele, de la trei asociații care poate că există, dar despre care cel puțin în Vrancea nu s-a auzit. Este la fel de posibil ca escrocii de meserie să se fi folosit pur și simplu de numele acestora, spre propriul folos, fără ca reprezentanții ONG-urilor respective să știe. Rămâne ca cercetările ce vor fi derulate de autorități să deslușească unde este adevărul.  
   Una dintre hârtii nici măcar nu este o chitanță, ci o dispoziție de plată pe care cineva a completat, de mână: Asociația Umanitară „Copilărie minunată 2012”, în dreptul sumei scrie Focșani, Vn, iar la scopul încasării plății str. Gării/str. Brăilei. 
   O altă hârtie reprezintă într-adevăr o chitanță cu CIF și cont bancar trecut pe ștampilă și cu numele Asociația „Sorana 2010” perfect vizibil. Aceasta are număr de înregistrare, data eliberării fiind anterioară prezentării cazului în Monitorul de Vrancea, fiind dată unei femei din Vidra care a donat 10 lei. Alte două chitanțe ar proveni, după cum clar se poate citi pe ele, de la Asociația „Copii adoră sănătatea” din comuna Buda, județul Buzău (exact așa scrie, „Copii adoră sănătatea” – n.r.). Pe chitanțe se pot vedea toate datele de identificare ale Asociației, una fiind eliberată unui anume Cristi din Bârsești care a donat 2 lei, iar alta unei femei din Cozmești care a donat 10 lei. Åži, pentru că pe chitanțele acestei Asociații figurează și un număr de telefon, am încercat să vedem ce lămuriri putem obține și am sunat. „Nu cunosc această persoană! Nu am făcut niciodată colectă în numele acestei fetițe. Așa cum mama spune că nu m-a văzut niciodată, și este adevărat, așa nici eu nu știu nimic despre acest caz. Repet, nu cunosc această persoană!”, a fost răspunsul bărbatului de la capătul firului, care deși nu s-a prezentat, a confirmat că este de la Asociația „Copii adoră sănătatea”.
Nu mai dați bani necunoscuților!
   Polițiștii vrânceni ne-au precizat că în ultimii doi ani nu au primit sesizări cu privire la astfel de cazuri. Ei au adăugat că au fost câteva situații când persoanele care cereau bani în numele unor copii bolnavi au fost găsite prin comune și au fost verificate. În urma activităților desfășurate de ei nu a reieșit că acestea comiteau vreo infracțiune, fiind de la ONG-uri care se ocupă cu astfel de activități. Oamenii legii le recomandă cetățenilor să solicite întotdeauna celor care strâng donații legitimația de serviciu și cartea de identitate. Dacă persoana ezită să se identifice, trebuie refuzat și dialogul, și accesul acesteia în locuință. 
   În situația în care vă treziți la ușă cu persoane care vă cer bani în numele vreunui caz relatat în cotidianul nostru, înainte de a dona, contactați-ne! Sunați-ne la telefon 0237.224555, scrieți-ne la adresa de email redactie@monitorulvn.ro sau la adresele de email ale redactorilor noștri, care sunt trecute în continuarea numelor lor, la fiecare articol! 
   Anamaria Bodolan are, oricum, nevoie de mare ajutor, în continuare. Cazul ei poate fi recitit accesând 
   Donații pot fi făcute în continuare în contul deschis pe numele mamei sale, Georgeta Bodolan, la Banca Transilvania, sucursala Focșani: 
RO 91 BTRL RONCRT 02256 40001. Vom urmări în continuare acest caz.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?