Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Peste 2300 de pensionari au depus cereri pentru bilete de tratament


   Cu toate că până la această dată nu s-a primit repartiția biletelor de tratament pentru anul 2013, procedura de contractare a acestora de către Casa Națională de Pensii fiind în curs de desfășurare, 2.360 de pensionari vrânceni au depus deja, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea, cereri pentru obținerea unui astfel de bilet. Conform criteriilor de acordare a biletelor de tratament, pot beneficia de astfel de bilete persoanele care au calitatea de asigurat al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimele 12 luni anterioare biletului, precum și asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. Mai au dreptul la bilete de tratament beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la un bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. „Pot beneficia de bilet de tratament balnear persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale”, a precizat directorul Adrian Juravle. 
   În aprobarea cererilor de acordare a biletelor contează și dacă solicitanții au beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, categoria de pensie pe care o primesc și cuantumul acesteia. Actele ce trebuie depuse de pensionarii care doresc să-și caute de sănătate într-una din stațiunile balneoclimaterice din țară sunt, pe lângă cerere: copie de pe actul de identitate; biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurari de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.
   Pentru un bilet de tratament, pensionarii trebuie să plătească jumătate din cuantumul pensiei de care beneficiază.

Bilete pentru salariați   

   Åži salariații au dreptul să solicite bilete de tratament. În cazul lor, se are în vedere dacă au mai beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, precum și de nivelul câștigului salarial brut/soldei brute/venitului brut care constituie bază de calcul a contribuției individuale de asi-gurări sociale. Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către salariați sunt: cerere; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverința de salariat. „Contribuția suportată de un salariat în cazul obținerii unui bilet de tratament balnear diferă, în funcție de situație. Astfel, va plăti jumătate din prețul biletului, salariatul al cărui câștig salarial brut este mai mic decât salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Prețul întreg al biletului va fi plătit în situația în care nivelul câștigului salarial brut este mai mare decât salariul mediu brut pe economie”, a declarat Adrian Juravle.

Cele mai căutate stațiuni
   
   Anul trecut, au fost repartizate CJP Vrancea 4.344 bilete de tratament balnear, din care au fost eliberate solicitanților 3.895. În cursul anului, la sediul CJP au fost depuse 5.540 de cereri în vederea obținerii unui sejur în stațiunile balneoclimaterice din țară. Cele mai căutate stațiuni au fost Covasna, Lacu Sărat, Slănic Moldova, Felix, Herculane, Vatra Dornei și stațiunile de pe litoral (Mangalia, Saturn, Techirghiol) în sezonul estival.
   „Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii,  organizează și administrează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

Proiectul de Hotărâre privind acordarea biletelor, în dezbatere publică

   Proiectul de Hotărâre privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear pe anul 2013, prin sistemul organizat și administrat de CNPP se află, până pe data de 21 martie, în dezbatere pu-blică pe site-ul Ministerului Muncii (www.mmuncii.ro). Prin acesta, se reglementează regulile de stabilire a numărului de bilete pentru acest an și modul de acordare, distribuire și decontare a acestora. „În unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2013 un număr maxim de 50.352 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maxim 16 serii de trimitere. La numărul de locuri prevăzut se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alți operatori economici interesați, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcție de prețurile ofertate pe bilet”, reglementează proiectul de act normativ. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?