Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Deduceri de 400 euro pentru contribuţiile la pensiile facultative


   Cotizațiile la schemele de pensii facultative sunt deductibile la calcularea impozitului pe profit în limita a 400 de euro anual pentru fiecare angajat. Modificările au fost precizate de conducerea Administrației Județene Financiare Vrancea care arată condițiile ce trebuie respectate pentru obținerea deducerilor fiscale. Astfel, prin Hotărârea Guvernului 613/2013 s-a stabilit că sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit și „cheltuielile înregistrate de angajator reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative calificate astfel de către Autoritatea de supraveghere financiară (ASF), efectuate către entități autorizate, stabilite în state membre ale UE sau aparținând Spațiului Economic European, în limita a 400 de euro/an/angajat”.
    Cei care vor să beneficieze de această facilitate trebuie să utilizeze cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR la data înregistrării cheltuielilor de către angajator. De asemenea, sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit, în limita a 400 de euro/an/angajat, și cheltuielile reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative calificate astfel de către ASF, efectuate către entități autorizate, stabilite în state membre ale UE sau aparținând Spațiului Economic European. „Deducerea se realizează numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative, emise de ASF, la solicitarea angajatorului, și sunt luate în calcul la determinarea venitului net anual corespunzător anului în care contribuțiile au fost plătite”, arată comunicatul Fiscului.
    În acesta se precizează că aceste contribuții la schemele de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro/an/participant, nu sunt considerate avantaje în natură. În cazul sumelor plătite direct de către angajat care are calitatea de participant la un fond de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, contribuțiile plătite „se deduc din veniturile lunii în care s-a efectuat plata contribuției, în limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de către fondul de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului suma acestora să nu depășească echivalentul în lei a 400 de euro pentru fiecare participant”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?