Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Mai multe obiective de investiţii, inaugurate de Zilele oraşului Odobeşti


   Autoritățile locale din Odobești vor inaugura mai multe obiective de investiții cu ocazia „Zilelor orașului”, manifestare care va avea loc în perioada 14-15 septembrie, respectiv de Ziua Crucii. Este vorba despre sistemul de alimentare cu apă, canalizare, sistemul de alimentare cu gaze, dar și reabilitarea unor străzi. Acestea sunt doar câteva dintre investițiile care vor schimba definitiv în bine fața orașului Odobești. Primarul Daniel Nicolaș a declarat că toate aceste investiții au fost posibile cu sprijinul permanent al președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. 
   Mai multe obiective de investiții vor fi inaugurate cu ocazia „Zilelor orașului Odobești”, manifestare care va avea loc în perioada 14-15 septembrie, respectiv de Ziua Crucii. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, în această toamnă vom inaugura câteva din cele mai importante proiecte din istoria orașului Odobești: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze. Asta a însemnat un volum uriaș de muncă și mult deranj pentru cetățenii orașului. Imaginați-vă că s-a lucrat la peste 60 de kilometri de rețea de apă și canalizare și zeci de kilometri la rețeaua cu gaze. Au fost lucrări pe toate străzile localității și nu a fost ușor pentru odobeșteni în ultimii ani. Am reușit însă să trecem peste toate greutățile cu sprijinul domnului Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea,  care este și inițiatorul și susținătorul unora dintre proiecte din care amintim Vranceaqua. Vreau ca în numele cetățenilor orașului Odobești să îi mulțumesc și să îi transmit că așa cum domnia sa a fost permanent alături de noi și noi, odobeștenii, vom fi alături de domnia sa permanent”, a afirmat primarul Daniel Nicolaș. 
Vranceaqua, cel mai mare proiect din istoria Odobeștiului
   Unul dintre cele mai importante obiective de investiții, realizate în orașul Odobești, este programul de reabilitare și modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare și extinderea stației de epurare. Valoarea proiectului este de 21 milioane de euro și este cel mai mare proiect din toată istoria orașului Odobești, care presupune lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare pe o lungime de peste 60 km. Primarul din Odobești a declarat că această investiție uriașă a fost posibilă grație proiectului VranceAqua inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan.  „Meritul principal în acest proiect care va duce la creșterea nivelului de viață al odobeștenilor îi revine exclusiv președintelui Marian Oprișan”, a declarat Daniel Nicolaș. Pe lângă lucrările de la rețeaua de  distribuție, proiectul presupune investiții pentru reabilitarea fronturilor de captare apă de la Babele, la rețeaua de aducțiune, refacerea instalațiilor electrice și hidraulice, precum și a rezervorului de 2000 metri cubi de la Odobești. Primarul Daniel Nicolaș a precizat că acesta este „cel mai mare proiect din istoria Odobeștiului”
Sistem de alimentare cu gaze 
   Åži sistemul de alimentare cu gaze a orașului Odobești va fi inaugurat de „Zilele orașului Odobești”, lucrările fiind aproape finalizate. „Sistemul de alimentare cu gaze va fi inaugurat cu ocazia Zilelor orașului Odobești. La momentul în care orașul va funcționa cu gaze naturale, nivelul de confort al cetățenilor va crește, ca și atractivitatea orașului pentru oamenii de afaceri și pentru turiști. Din acest moment putem intra în linie dreaptă cu proiectele de dezvoltare turistică a orașului, prevăzute în Strategia de dezvoltare”, a mai susținut Daniel Nicolaș. 
   Primarul orașului Odobești a declarat că până în prezent au fost racordate la sistemul de alimentare cu gaze peste 300 de locuințe și 20 de societăți comerciale, inclusiv corpul B al Liceului Teoretic din localitate. „Proiectul aducțiunii și de distribuție a gazelor naturale la Odobești va fi terminat în acest an. Proiectul se află la etapa racordării locuințelor, societăților comerciale și instituțiilor publice la rețeaua de gaze. Spre sfârșitul acestui an vor fi construite centralele de tip cvartal pentru blocurile din localitate. Cu finalizarea acestui proiect unul din visele odobeștenilor de mai bine de jumătate de secol va fi realizat”, a afirmat Daniel Nicolaș. 
   Proiectul de alimentare cu gaze naturale a orașului are o valoare de 3,6 milioane de euro. Locuitorii cartierului Mihai Sturza sunt primii beneficiari ai aducțiunii de gaze naturale datorită poziției geografice a amplasamentului. Rețeaua de aducțiune a gazelor naturale din Odobești va fi realizată pe traseul Unirea-Caragea-Odobești Centru. Rețeaua va fi extinsă spre zona Stadionului, spre satul Supuși și către Satul Nou. Vor fi racordate toate locuințele din Odobești, inclusiv instituțiile publice și locașurile de cult. 
Zilele orașului, sărbătorite de Ziua Crucii
   „Zilelor orașului Odobești” vor avea loc în perioada 14-15 septembrie, respectiv de Ziua Crucii și nu pe 14-15 octombrie, de Cuvioasa Paraschiva. Devansarea organizării acestui eveniment pentru luna septembrie a fost gândită de mai multă vreme de autoritățile locale și este susținută de mai multe argumente. „Nu a fost numai dorința noastră, a organizatorilor, ci în primul rând a cetățenilor orașului, care cer de mai mulți ani ca Zilele orașului să aibă loc de Ziua Crucii, pentru că vremea este mai bună și oamenii se pot bucura de timp frumos, față de jumătatea lunii octombrie, când simțim aerul rece al toamnei. Apoi există argumentul istoric. Cercetând perioada de dinainte de 1945 am aflat că la Odobești, de Ziua Crucii, se organiza un mare eveniment legat de începutul culesului strugurilor. În acea zi, după slujbă, în piața orașului, podgorenii tocmeau culegătorii pentru recoltat strugurii, pentru că de la Ziua Crucii la Cuvioasa Paraschiva avea loc culesul. De aceea, cu acest an nu facem decât să revenim la sărbătoarea de altădată și să reînnodăm firul tradiției rupt în timpul regimului comunist”, a declarat Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești.
Hramul catedralei orașului
   Fiind un oraș viticol, alegerea acum 2 secole, ca hram pentru catedrala orașului, a zilei de 14 septembrie, „Înălțarea Sfintei Cruci” nu a fost deloc o întâmplare. Așa că pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, prin organizarea acestor festivități pe 14-15 septembrie, unul din evenimente va fi legat de biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din centrul localității, biserica unde aveau loc Te Deum-urile cu ocazia sărbătorilor religioase și civile. 
   De asemenea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei va oficia o slujbă religioasă pe 14 septembrie la biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din orașul Odobești, de hramul acestei biserici. Este prima vizită pe care Înalt Prea Sfinția Sa o face la Odobești, în calitate de arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. IPS Ciprian este cel care în 2005, pe când era vicar patriarhal, a fost alături de sinistrații din Odobești, aducând personal ajutoare în cartierul care poartă azi numele domnitorului Mihai Sturza. „Nu voi devoala programul Zilelor orașului 2013, însă vreau să vă asigur că va fi o ediție cu totul aparte, în care vom pune accent pe cultivarea și promovarea tradițiilor viticole și vom încerca să relansăm imaginea și brandul orașului nostru. În același timp, va fi și momentul când vom inaugura mai multe proiecte importante, aflate în derulare de mai mulți ani și ajunse la bun sfârșit. Ca și celelalte ediții, și aceasta va fi organizată cu sprijinul oamenilor de afaceri din localitate, cărora le mulțumesc încă o dată pentru susținere”, ne-a mai spus primarul Daniel  Nicolaș.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?