Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cum să obţii diplomă pentru meseria în care te pricepi, dar n-ai calificare


   Ai făcut zidărie ani de zile, peste graniță sau în țară, dar lipsa certificatului de calificare te împiedică să fii angajat cu acte-n regulă pe un post de zidar? Ai acumulat experiență ca electrician însă patalamaua ta este pentru altă meserie, pe care nu o mai practici? Ești șomer și ai găsit un loc de muncă într-o meserie în care ești foarte priceput, dar nu poți semna un contract de muncă fiindcă ți se cere dovada de calificare? Din 22 octombrie poți să îți certifici capacitățile profesionale dobândite altfel decât prin cursuri, școli, etc., susținând pur și simplu un examen practic în fața unei comisii, care îți va elibera dovada profesionalismului tău în meseria pe care dorești să o practici și care îți oferă șanse reale de angajare.  Această prevedere, precum și multe altele, sunt cuprinse în Legea 250/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă și pentru modificarea Legii nr.116/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, care va intra în vigoare spre sfârșitul lunii octombrie.
 
   Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, se pot evalua și certifica competențele profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale. Cu alte cuvinte, persoanele care dovedesc în fața unei comisii de certificare că se pricep, practic, într-o meserie sau alta pentru care, însă, nu dețin certificate de calificare, pot obține un certificat care să le ateste acest fapt, fără să urmeze vreun curs. Mai mult, noua legislație prevede că au gratuitate în acest sens anumite categorii de șomeri, finanțarea procesului de evaluare și certificare în cazul lor fiind suportate din bugetul asigurărilor de șomaj.  
   Astfel, pot solicita gratuit certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale: persoanele care au devenit șomeri în sensul că nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât salariul minim; nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ sau după satisfacerea stagiului militar; au obținut statutul de refugiat sau altă formă de protecție internațională; cetățeni străini sau apatrizi care au fost încadrați în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii; nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție. La gratuitatea certificării competențelor vor avea dreptul și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizația de șomaj și care sunt înregistrate la AJOFM. 
   De menționat că finanțarea se va asigura din bugetul asigurărilor pentru șomaj o singură dată pentru categoriile de persoane amintite, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. „Accesul la serviciile gratuite de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, acordate de AJOFM, se face în urma activității de informare și consiliere profesională sau de mediere, în situația în care, în cadrul acestor activități, se constată că persoanele nu dețin certificat de competențe profesionale, calificare sau absolvire pentru unitățile de competențe, ocupația ori calificarea pentru care se asigură gratuit evaluarea competențelor profesionale și nu au eventuale restricții medicale cu privire la acestea. Pot intra, în mod gratuit, în procesul de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale propriu-zis numai persoanele care obțin recomandarea evaluatorului de competențe profesionale”, precizează noul act normativ.
   Persoanele care nu obțin recomandarea și decid să intre în procesul de evaluare propriu-zis pentru unitățile de competență pentru care nu au obținut această recomandare, suportă contravaloarea acestuia.
 
Drepturile și obligațiile șomerilor certificați gratuit
   Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, ce beneficiază, în mod gratuit, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de servicii de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, au o serie de drepturi. Ele vor beneficia de informații și materiale informative referitoare la condițiile de evaluare și certificare a competențelor și vor participa gratuit la toate activitățile de evaluare și certificare. Dacă este cazul, lor li se va asigura echipament de protecție în timpul procesului de evaluare. De asemenea, șomerii în cauză  beneficiază, pentru traseul de la domiciliu sau, după caz, de la unitatea de cazare, la unitatea de evaluare, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult o deplasare dus-întors, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de evaluare, în anumite condiții. 
   În situația în care pentru aceste trasee nu se eliberează abonamente, persoanele au dreptul la decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun.
   „Persoanele care beneficiază, în mod gratuit, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de servicii de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale au obligația de a nu refuza, din motive imputabile, locul de muncă oferit de AJOFM, corespunzător competențelor profesionale certificate, și de a nu întrerupe procesul de evaluare și certificare a competențelor profesionale”, se precizează în noua lege.  
   În situația în care acestea refuză locul de muncă oferit sau întrerup procesul de evaluare, inclusiv activitățile care se derulează anterior intrării în acest proces de evaluare, din motive imputabile, au obligația să restituie toate cheltuielile efectuate pentru serviciile de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, a căror finanțare s-a asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
    
Evaluarea și certificarea, realizată de AJOFM
   Evaluarea și certificarea competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se realizează de agențiile pentru ocuparea forței de muncă prin: centrele de formare profesională din subordinea acestora care sunt autorizate ca centre de evaluare; centrele regionale de formare profesională a adulților ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care sunt autorizate ca centre de evaluare; persoanele juridice de drept public sau privat autorizate, în condițiile legii, ca centre de evaluare.  
   „Evaluarea și certificarea competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale se realizează, potrivit prevederilor legale în vigoare, numai pentru ocupațiile sau calificările pentru care sunt autorizate, potrivit legii, centre de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale”, se mai specifică în noul act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?