Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Farmaciile care mai vând Diane 35 riscă ridicarea autorizaţiei


   Anticoncepționalele Diane 35, retrase oficial de pe piață la sfârșitul lunii iunie, încă se mai găsesc în unele farmacii. Reporterii noștri au luat la rând mai multe farmacii din oraș pentru a vedea dacă unitățile respectă legea și nu comercializează acest anticoncepțional. Dacă la marea majoritatea a farmaciilor, acest anticoncepțional nu a fost de găsit, pe motiv că a fost retras de pe piață, la o farmacie din zona Doi Stejari, farmacista ne-a spus că deține pe stoc Diane 35. „Da, avem  Diane 35. Doriți?”, ne-a spus farmacista. 
 Președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea ne-a precizat că printr-o informare a Agenției Naționale a Medicamentului, toate loturile de Diane 35 au fost retrase din farmacii, iar unitățile care încă vând aceste anticoncepționale riscă sancțiuni. „Au fost retrase din farmacii toate loturile, cam din luna iunie. ANM-ul a dispus asta. Se așteaptă o decizie de la Ministerul Sănătății, până atunci, aceste anticoncepționale nu mai pot fi comercializate. Practic, depozitele de medicamente au ridicat din farmacii toate loturile existente de Diane 35. Farmaciile care vând în continuare aceste anticoncepționale încalcă legea. Dacă chiar există farmacii care nu respectă legea, se va sesiza ANM-ul, se fac controale, iar dacă se demonstrează că e așa, se aplică sancțiuni. Se poate ridica chiar autorizația respectivei unități farmaceutice”, spune Dana Cotârlan, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea. 
 În schimb, unii medici ginecologi vrânceni sunt de părere că se exagerează în privința efectelor adverse  ale anticoncepționalelor Diane 35. Pilulele au fost interzise prima dată în Franța, dat fiind că mii de femei au acuzat probleme de natură medicală în urma utilizării produselor, iar altele ar fi decedat. Medicul ginecolog Alin Lazea crede că în spatele acestui scandal stau, de fapt, interesele firmelor farmaceutice. „Acest anticoncepțional este pe piață de vreo 15-20 de ani. Până acum nu au existat probleme, dar noi avem tendința să facem din țânțar armăsar. Nu văd ce probleme ar fi cu aceste anticoncepționale. Ele erau prescrise pentru contracepție, dar aveau rezultate bune și în tratarea acneei. La noi în Vrancea nu au fost semnalate de către paciente reacții adverse din cauza acestor anticoncepționale. Ele conțin o combinație în diverse proporții si concentrații între estrogeni și progesteron, hormoni sexuali feminini de sinteză. La mijloc sunt interesele producătorilor din industria farmaceutică„, este de părere medicul Alin Lazea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?