Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

„România are una dintre cele mai performante economii din UE“


   Cu o creștere economică de 2,2% în primul trimestru din 2013, România are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economică de cel puțin 2% în 2013 pare realizabilă și va face din această țară un performer în rândul colegilor din regiune, a arătat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din ‘Financial Times’. Exporturile au crescut cu 4,6% în primul trimestru iar o creștere de 3-4% pentru acest an pare posibilă. Producția industrială a crescut cu 4,7% în perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice și cel al produselor chimice înregistrând creșteri de până la 10%. Producția agricolă ar putea avansa cu aproximativ 4-5% în 2013, după un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut în termeni de volum.
   Potrivit analistului, întărirea exporturilor, combinată cu un declin de 0,3% al consumului gospodăriilor a ajutat România să obțină excedent de cont curent în primul trimestru, un lucru nou pentru România. În plus, România începe să-și revină, prin restabilirea stabilității macroeconomice. Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB în 2009, a scăzut la 2,9% din PIB în 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Åži, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, România a ieșit din procedura de deficit excesiv în iunie. 
   Cheltuielile în sectorul public, cifrate la aproximativ 36% din PIB, sunt de asemenea solide comparativ cu alte state europene sau economii emergente. România a reușit una din cele mai puternice ajustări ale contului curent din statele UE în ultimii ani. În 2007, deficitul de cont curent a atins 13,4% din PIB. Anul acesta, având în vedere surplusul din primul trimestru, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Acești factori, alături de o solvabilitatea și lichiditate solide, sunt reflectați pe piețele de obligațiuni. Spread-ul dintre randamentele obligațiunilor guvernamentale românești și cele germane este de doar 230-330 puncte de bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?